Storedot är ett företag som vill revolutionera batteritekniken i moderna enheter, och nu har de visat upp en prototyp på Microsofts Think Next-konferens i Tel Aviv. Det rör sig om ett batteri med avancerade organiska nanokristaller, som företaget visar kan ladda en Samsung Galaxy S3 på bara 30 sekunder.

Bristen på en ny, modern batteriteknik är kanske det som håller smartphone-utvecklingen tillbaka som mest idag, och medan vi har fått se planer på teoretiska batterier och obskyra material ett labb så är det sällan vi faktiskt får se ett nytt batteri i drift. Därför är det nya batteriet från Storedot extra intressant, som visades upp som en prototyp i Tel Aviv.

Det är tydligt att det fortfarande rör sig om en prototyp, och batteriet är en ganska rejäl pjäs. Företaget utlovar dock att det kommer krympas till ”normal” smartphone-storlek innan det marknadsförs. Batteriet bygger på organiska nanokristaller med väldigt hög ledningsförmåga. Det framgår inte exakt hur mycket laddning batteriet kan hålla, vilket i slutändan är en av de viktigaste frågorna, men företaget kunde på plats visa upp att det kan laddas på cirka 30 sekunder i en Samsung Galaxy S3.

I och med att batteriet är skalbartär det även intressant att fundera över vilka andra produktgrupper som kan dra nytta av den. Till exempel bilindustrin, där elbilar skulle kunna få ett kraftigt upplyft om de hade kunnat laddas fullt på minuter istället för timmar. Eller eldrivna verktyg, som bara behöver läggas på laddning någon minut innan de är färdiga för att användas igen. Och såklart bärbara datorer, som bara behöver kopplas in en kort stund innan de är redo för ytterligare några timmars arbete.

I och med att det vi ser fortfarande är en något klumpig prototyp, som dessutom innehåller toppmodern nanoteknik, ligger en lansering inte nära till hands. Men med en massproduktion som beräknas komma igång år 2016 ligger det fortfarande närmare till hands än många konkurrerande tekniker, varav flera inte har kunnat ge ett uppskattat lanseringsdatum över huvud taget. Men framför allt är det intressant att faktiskt få se ett nytt batteri i drift, snarare än bara som en referens till ett labbtest.

Via: Mashable


Relaterade artiklar

Subscribe
Notifiera vid
4 Comments
äldsta
senaste flest röster
Inline Feedbacks
View all comments
Arvid N
Arvid N
10 Årtal sedan

Det skulle vara den perfekta lösningen till elbilar! Tar 30 sek så kan man åka igen 😉

Vincento
Vincento
10 Årtal sedan

Coolt, men inte för att vara sån men det är faktiskt en S3 och inte en S4. Man ser det väldigt tydligt på den runda formen + att det är större sorgkant mellan hemknappen och skärmen 🙂

Phillsson
Phillsson
10 Årtal sedan

[quote name=”Vincento”]Coolt, men inte för att vara sån men det är faktiskt en S3 och inte en S4. Man ser det väldigt tydligt på den runda formen + att det är större sorgkant mellan hemknappen och skärmen :)[/quote]
Det står S3… *FACEPALM*

nILGot
nILGot
10 Årtal sedan

[quote name=”Arvid N”]Det skulle vara den perfekta lösningen till elbilar! Tar 30 sek så kan man åka igen ;)[/quote]

Räknat på en liten elbil som kanske har 12kWh.

1timme 400v och 30ah ger 12kwh
30sek laddning 400v och 3600ah ger 12kwh

Detta skulle kräva runt 300-400mm2 kabel till laddaren direkt från transformatorstationen.
Tveksamt om man skulle kunna säkra upp de hemma.
=)