Efter många turer så har ETSI (European Telecommunications Standards Institute) enats om en ny SIM-kortsstandard. Det nya Nano-SIM är ungefär 40 procent mindre än föregångaren Micro-SIM men kommer i övrigt helt utan nyheter.

Tidigare i år hamnade Apple, Nokia och RIM i konflikt över vad som skulle bli en ny standard för SIM-kort. ETSI har nu spikat att Apples förslag; Nano-SIM, blir den framtida standarden på marknaden. Vad industrin till en början var eniga om var i alla fall att det borde finnas en ny standard, för att SIM-kortet skulle ta upp så lite plats som möjligt i våra telefoner. Detta för att lämnar mer plats åt övriga komponenter.

Den nya standarden mäter 8,8 x 12,3 millimeter (108 mm²) och är endast 0,67 millimeter tjock. Detta kan jämföras mot Micro-SIM som mäter 15 x 12 millimeter (180 mm²) och mäter 0,76 millimeter. Nano-SIM kommer vara kompatibel i telefoner som annars har stöd för Micro-SIM med en adapter och bör alltså inte komma med några kompatibilitetsproblem.

Nokia som hade ett annat förslag är allt annat än glada över beslutet. Nokia kallar valet för ”tekniskt underlägset” mot vad de föreslog och säger att majoriteten tillverkare troligtvis kommer fortsätta använda Micro-SIM framöver. Nokia accepter dock ETSI:s beslut och är redo att licensera ut SIM-relaterade patent under FRAND-villkor, vilket betyder att ingen tillverkare som implementerar standarden i sina designer behöver vara rädd för stämningar från Nokia på den punkten.

Källa: VR-Zone, The Verge


Relaterad nyhet:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
n0paxctrlJAHADDDDDDDDDravondChristoffer Holmgren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Tur att de kan enas om nånting då, även fast det är något så obetydligt (läs: tråkigt) som SIM-kortet.

Christoffer Holmgren
Medlem
Christoffer Holmgren

Väldigt tråkig (läs: ointressant) nyhet.
De tar bort ännu mer plast utan att tillföra något? Vi har transistorer som är 22 nm, och detta är det enda de kan komma överrens om, inga tillskott till SIM-korten alls?

Dravond
Medlem
Dravond

Den enda orsaken jag ser till att egentligen ens ha SIM-kort är att man lätt kan byta operatör men annars borde någon vettigare mjukvaru lösning användas tex CDMA eller vad nu USAs ”Verizon” använder…
Övrigt är det ju nu med nya standarder nästan ändå omöjligt att byta SIM-kort utan att ha sönder något eller behöva fråga efter ”nano-sim” etc…

Men då skulle de behöva bestämma sig för en och samma lösning och det tar nog bara 10-30år…

JAHADDDDDDDD
Gäst
JAHADDDDDDDD

[quote name=”Christoffer Holmgren”]Väldigt tråkig (läs: ointressant) nyhet. De tar bort ännu mer plast utan att tillföra något? Vi har transistorer som är 22 nm, och detta är det enda de kan komma överrens om, inga tillskott till SIM-korten alls?[/quote]Jag ser inte varför vi skulle se några ”tillskott” till simkorten. Vad gör simkorten för nytta egentligen? En bit information som lika gärna kan lagras direkt i mobilen. Se det som när du använder ett publikt wlan som kräver att du betalar pengar, inte måste du köpa något simkort att stoppa in i datorn. Nej det är bara att logga in, och… Läs hela »

ctrl
Gäst
ctrl

Problemet med att lagra nummer i sim är att det är begränsat med poster för detta. Dvs bara namn och nummer. Inte mail eller ennat som nu är vanligt för smartaphones. Jag har massa uppgifter på mina kontakter, ihop med bilder för snabbare navigation.

n0pax
Medlem
n0pax

Även om jag håller med om att simkortet kanske inte är den bästa lösningen, så kan det vara enkel om vi tänker utanför västvärlden. Tillväxtmarknader som ännu inte har full utbyggt internet etc. Då är simkortet perfekt enkelt att sälja och en lösning som fungerar. Tror vi får vänta lite på att tekniken ska hinna med i övriga länder. Nu börjar tex betalningslösningar genom att använda telefoner dyka upp, om man sedan tänker på att alla i världen inte ens har ett bankkonto. Är det inte så att man kan spara sina kontakter på google kontot om jag inte minns… Läs hela »