Lenovo, världens näst största tillverkare av persondatorer är knappast synonymt med smartphones i västvärlden, men i Kina ser det annorlunda ut. Företaget har på endast ett kvartal gått från sjunde till andra plats på den kinesiska marknaden och har passerat Apple.

Lenovo har under en längre tid varit på uppgång på PC-marknaden men deras satsningar inom andra områden har varit förhållandevis blygsamma, i alla fall utanför Kina. Företaget lanserar oftast nya produktkategorier som surfplattor, TV-apparater och smartphones i landet innan de börjar bredda sig till andra områden. Vi överraskades när Intel tillkännagav deras första partner på smartphonemarknaden, nämligen Lenovo som inte alls är kända för sina telefoner. Men med dagens nyhet börjar det samarbetet kännas mer logiskt.

Företaget har på endast ett kvartal växt explosionsartat i Kina. Under årets första kvartal låg företaget på en sjunde plats i Kina, men det krävdes bara tre månader att ta sig till en andra plats på marknaden med andel på 11 procent. Apples marknadsandel har nästan halverats och ligger nu på 10 procent.

Apple som har tappat andelar på marknaden ligger på en fjärde plats medan det inhemska ZTE har en tredjeplacering och Huawei en femte plats, men det är med största sannolikhet bara en tidsfråga innan även Huawei passerar Apple. På toppen hittar vi inte helt oväntat Samsung, men med en andel på endast 19 procent så har företaget börjat tappa greppet om den kinesiska marknaden. Det här visar att det inte är en enkel match att hålla sig på toppen i en av världens snabbast växande marknader, speciellt när det finns inhemska varumärken som väger tungt hos konsumenterna.

Det var även under andra kvartalet som det skeppades mer smartphones i Kina än så kallade feature phones. Det skeppades totalt 87 miljoner telefoner varav 44,4 miljoner/51 procent ligger under kategorin smartphones.

Källa: Reuters


Relaterade artiklar:

3
Leave a Reply

avatar
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Sensuella Sventhis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Väldigt intressant marknad det där. Snabba förändringar, men man kan också antyda att inhemska produkter förmodligen har vissa fördelar.

Medlem
Valentin Bockarovski

Så kul!
Det kommer att ge oss fler alternativ så småningom vilket leder till bättre priser och hårdare konkurrens.

Stoffe
Medlem
Stoffe

Apple-stämning in 3, 2, 1…