Kina plockar titel efter titel på världsmarknaden. Numera är världens största befolkning även den som köper flest smartphones. Kina ska enligt färska försäljningsuppgifter sålt 24 miljoner smartphones under tredje kvartalet 2011, vilket kan jämföras med 23 miljoner i USA.

Kina har med sina 1,34 miljarder invånare varit världens största mobiltelefonsmarknad under lång tid, men med en generellt sämre ekonomi, något som snabbt ändrats, har betytt att de dyrare smarta mobiltelefonerna inte fått samma genomslag. Men nu ska alltså Kina tagit över den ledande positionen även här och detta gjorde man genom att öka kvartalsförsäljningen i landet med mäktiga 58% från andra kvartalet 2011 till totalt 23,9 miljarder enheter. USA som tidigare varit världens största smartphonemarknad tappade i sin tur 7% ned till 23,3 miljarder sålda smartphones.

Även om försäljningssiffrorna nu är ganska lika i de två länderna är smartphoneanvändandet i USA betydligt mer utbrett med en i sammanhanget ganska låg befolkningssiffra på 310 miljoner invånare. Likaså skiljer det sig ganska mycket vilka smartphones amerikanska och kinesiska konsumenter siktar in sig på.

I Kina är det finska Nokia som fortfarande regerar, med 6,8 miljoner sålda smartphones under tredje kvartalet har Nokia 28,5% av den kinesiska marknaden, strax före Samsung med 17,6%.

Tittar vi istället på den amerikanska marknaden är det HTC som är störst med 5,6 miljoner sålda smartphones och 24% av marknaden, medan Apple kammar hem andraplatsen med 4,8 miljoner sålda telefoner samt 20,6% marknadsandel.

china.usa

Även om Nokia och Samsung är marknadsledane i Kina säger analytiker på Strategy Analytics att lokala budgettillverkare som ZTE gjort mycket för att öka intresset för smartphones i landet. Även andra billiga Android-telefoner och subventionerade paket för Apples iPhone-modeller har gjort sitt.

Med ett mer fokus på premiumtelefoner är USA fortfarande den smartphonemarknad med högst omsättning, men Kina fortsätter att rusa framåt i världsekonomin och företagen följer efter.

Källa: Strategy Analytics via DailyTech

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Viking1962 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Inte så mycket med tanke på hur mycket folk som bor i Kina 😀