I och med OLED-teknikens framfart väntar vi fortfarande på kommersiella vikbara telefoner på marknaden. Nu har dock Human Media Lab från Queen’s University i Kanada visat upp en prototyptelefon med tre e-ink-skärmar, som anpassar sitt innehåll efter hur du viker skärmarna.

Det finns flera tänkbara användningsområden för en mobiltelefon med vikbar skärm, till exempel att kunna vika ut den till en surfplatta vid behov av större skärmyta för att sedan vika ihop den till telefonstorlek för samtal eller transport i fickan. Medan vi har fått se koncept av sådana enheter har vi fortfarande inte fått se en faktisk produkt, och tyvärr verkar det också dröja innan vi får se det från någon av de större aktörerna.

Tre magnetiska skärmar

Som ett intressant koncept har Human Media Lab på Queen’s University i Kanada istället satsat på en annan typ av vikbar telefon som de nu visar i prototypform. Det rör sig om tre e-ink-skärmar som ansluts magnetiskt till varandra, och som kan känna av hur telefonen är orienterad för att anpassa innehållet därefter.

Exempelvis kan en ensam skärm användas för enkla telefonsysslor. Ansluts sedan de andra skärmarna kan telefonen ställas som en notebook, varpå en nedre skärm agerar tangentbord. Vid bildvisning kan en av skärmarna agera kontrollpanel medan de andra två delar själva bilden eller biblioteket. I en video visar Human Media Lab även hur telefonen kan användas för kartor, och vikas ut inte helt olikt en papperskarta.

En extra intressant finess kring just kartfunktionaliteten är att de tre skärmarna kan vikas ihop med sina bilder utåt, varpå de kan representera en 3D-modell av exempelvis en byggnad. Därifrån kan man sedan skicka 3D-modellen direkt till en 3D-skrivare för utskrift. Förmodligen inte den nödvändigaste funktionen för en konsument, men helt klart ett intressant koncept.

Det handlar dock om en väldigt tidig prototyp, och det finns inga uttalade planer om att Human Media Lab själva ska ta produkten till marknaden. Istället ligger det nog närmare till hands att invänta liknande projekt från större aktörer, eller för den delen invänta de utlovade vikbara OLED-panelernas intrång på marknaden.

Källa: Human Media Lab via Engadget


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid