twohands

HTC Sensation är för närvarande på besök i NordicHardwares testlabb och i väntan på att vår runt 20 sidiga artikel ska stå klar kan vi bjuda på en kort uppdatering, som tyvärr inte är en positiv sådan. HTC har satsat på en ny antenndesign i Sensation och i våra tester visar telefonen att man lider av ett iPhone 4-liknande “dödsgrepp” som sänker signalstyrkan dramatiskt.

HTC har med sin nya superlur Sensation satsat på en unibody-liknande design. Telefonens skal sitter i ett stycke runt baksidan och klämmer närmast åt skärmen och övriga komponenter i sidorna. Likheterna med Apples tillverkningsteknik slutar inte här dock då HTC även valt att leda telefonens antennförstärkning genom höljet i hopp om att förbättra sin signalstyrka. 

antenna
Antennen leds ut i telefonens skal (Obs! Skalet är vänt på motsatt håll på bilden)

Telefonen som överlag har en god signalstyrka lider tyvärr, precis som iPhone 4, av problem med dramatiskt sänkt signalstyrka beroende på hur man håller sin telefon i handen. När Apple introducerade sin iPhone 4 telefon uppkom begreppet “Death Grip” eller fritt över satt till svenska, dödsgrepp. Detta då man genom att kupa handen runt telefonen kunde få signalstyrkan att sjunka dramatiskt då de utanpåliggande antennerna stördes av användarens hand.

Under våra undersökningar, där vi på grund av helgdagar inte kunnat nå tillverkaren HTC, har vi sett att telefonen överlag tappar mycket signalstyrka när hela bakstycket är täckt av dina händer eller att man håller med sina fingrar på båda kortsidor av telefonen, vilket verkar få antenn att tappa fattningen. Bara att lägga telefonen i en öppen handflata kan få signalstyrkan att sjunka rejält.

onehand twohands
Normal signalstyrka när vi håller telefonen med en hand, kraftigt sänkt (22 dBm) med två kupade händer)

Vi har sett effekter av dödsgrepp i all trådlös kommunikation, WiFi, Bluetooth och 3G. Men de största problemen verkar finnas vid trådlösa dataöverföringar som WiFi och Bluetooth. Här har vi sett signalfall på mellan 20-30 dBm när vi kupat fingrarna runt baksidan på telefonen, vilket är det värsta scenariot vi sett.

Men bara genom att lägga telefonen på en plan handflata skapar stora problem för antennen som direkt tappar rejält med signalstyrka. Något vi lite snabbt fångat i video, både vid användning av Bluetooth och WiFi.


Bluetooth-streaming påverkas omedelbart av antennsignalen. Detta test är gjort på 6m avstånd med 2 väggar, men visar tydligt vilka skillnader detta gör.

Vi kommer att söka HTC för att försöka rota vidare i problemet under veckan som kommer. Men helt klart verkar det vara en svårare uppgift än vad vi trott att utveckla en extern antenndesign för våra smartphones.


WiFi-signalen påverkas kraftigt, detta en knapp meter från routern.

Det positiva vi kan säga är att “dödsgreppet” sällan uppkommer vid vanligt handhavande, men i landskapsläge är risken betydligt större att man får problem då man i större utsträckning kommer i kontakt med telefonens båda kortsidor. För de flesta bör HTC:s antenndesign inte orsaka några större problem, men problemet finns där och det är inget vi ser tecken av på de tidigare telefoner i klassen vi testat, bland annat LG Optimus 2X och Samsung Galaxy S II.

Vi ska samtidigt lägga in en brasklapp för att vårt testexemplar av HTC Sensation kan lida av någon barnsjukdom. Varför vi gärna ser användare som själva provat eller köpt telefonen kan fylla på med sina egna erfarenheter och resultat i kommentarerna eller i vårt smartphone-forum.

Vi ska försöka gräva lite djupare i detta ämne i vår fullskaliga recension som väntas stå klar under nästa vecka, där det trots allt även finns mycket annat att prata om när det gäller HTC Sensation.

Relaterade artiklar:

Leave a Reply

13 Kommentarer på "HTC Sensations lider av iPhone 4-liknande “dödsgrepp”?"

Notifiera vid
avatar
Sortera efter:   senaste | äldsta | flest röster
IcedEarth
Gäst

Man tycker dom borde ha kollat upp detta med prototyper? eller?

//rillo

Jacob Hugosson
Gäst

[quote name=”IcedEarth”]Man tycker dom borde ha kollat upp detta med prototyper? eller?

//rillo[/quote]
Ja man börjar verkligen undra ibland hur vissa fel som dessa lyckas slinka ut i konsumentprodukter.

mitrix
Gäst

Får man samma effekt om man bara lägger den normalt på ett ledande underlag?
I.s.f. är det ju definitivt en designmiss, vilket det kanske är ändå, då man inte behöver krama telefonen hårt i en viss position som med iPhone 4, utan det räcker med att den ligger helt plant i en viss riktning i en handflata, vilket är rätt mycket troligare att det händer…

Gäst

Min Nokia C7-00 har samma problem i områden som har dålig mottagning.
Nokia har ju t.o.m. hånat iPhone 4 och så drabbade det dem också så det verkar vara ett vanligt fenomen. Även min förra Samsung Z150 hade samma problem.

mitrix
Gäst
Undrar om detta är något av en trend, min gamla Siemens S25 som jag hade i början av 2000-talet och för den delen telefonen innan dess också var det aldrig några problem med mottagningen på. Det var i princip den telefon som verkade tappa täckning sist då man var ute i obygden. Kan det bero på att tillverkarna nu för tiden blir för rädda för att “slösa” batteri på radiodelen, alternativt är mer försiktiga med uteffekten då resten av telefonen drar mycket mer på alla dessa smartphones där batteritid är hårdvaluta?Eller börjar form gå allt för långt före funktion till… Läs hela »
Jacob Hugosson
Gäst
[quote name=”mitrix”]Undrar om detta är något av en trend, min gamla Siemens S25 som jag hade i början av 2000-talet och för den delen telefonen innan dess också var det aldrig några problem med mottagningen på. Det var i princip den telefon som verkade tappa täckning sist då man var ute i obygden. Kan det bero på att tillverkarna nu för tiden blir för rädda för att “slösa” batteri på radiodelen, alternativt är mer försiktiga med uteffekten då resten av telefonen drar mycket mer på alla dessa smartphones där batteritid är hårdvaluta?Eller börjar form gå allt för långt före funktion… Läs hela »
Cirap
Gäst

lagom med fail

dock var väl iPhones problem större, då man fick deathgrip bara genom att hålla telefonen normalt när man genomförde ett samtal vilket ofta ledde till tappade samtal.

med sensation sitter man förmodligen inte och pratar samtidigt som man fipplar med telefonen i landscape mode. det är väl mest om man sitter och surfar eller spelar, och då ser man ju när signalen sjunker

shaglord
Gäst

Det borde inte vara så svårt att täcka de känsliga ytorna med ett tunt isolerande material. Eller sätta antennen på insidan av skalet istället för i skalet. I form av ett tunnt metallblad och sedan tunn isolering innan ytterplåten. Vi talar inte mm här utan tiondels millimeter som krävs.

Utesluter inte att det finns en annan anledning än det som nämnts men det verkar som en miss hittils. Hoppas detta är fixat på konsumentmodellerna. /s

Retur
Gäst
Det går inte att jämföra med iPhone’s dödmansgrepp eller kortslutning på fack språk.En antenn består av två spröt, den ena kallas antenn och den andra jordplan.På iPhone sitter de två spröten i aluminium ringens två halvor, halvornas avstånd är bara ett par mm ifrån varandra. När man lägger en fuktig hand över mellanrummet så blir det kortslutning mellan antenn och jordplan, då försvinner signalen helt.Detta fall handlar inte om ren kortslutning, försämrad signal är mer rätt.Ni var lite grova i eran rubrik “Dodmansgrepp”. Efter att jag läst, så var det inte så allvarligt. Har nu provat eran test att göra… Läs hela »
Anton Karmehed
Gäst

Helt klart påverkas alla telefoner i viss utsträckning när man knyter handen runt dem. Men jag har hittills jämfört med GS2 och där finns det inget sätt att få i närheten av liknande signalfall som i Sensation. Ska göra lite ytterligare tester och väntar på svar från HTC själva angående detta, men i alla fall det exemplar vi har av Sensation lider av betydligt större signalförlust än många andra mobiler på marknaden. Ska även testa med att lägga telefonen på någon form av ledande material, har ni något bra och verklighetstroget testobjekt?

Anton Karmehed
Gäst

Jag har nu fått ett första kortare svar från HTC där man säger att detta är ett fel man själva inte sett men att man ska underska det hela närmare och troligtvis skicka oss en ny testenhet för att se om vi ser samma problem där.

Snorch
Gäst

[quote name=”Anton Karmehed”]Ska även testa med att lägga telefonen på någon form av ledande material, har ni något bra och verklighetstroget testobjekt?[/quote]
Diskbänk.

Anton Karmehed
Gäst

Precis min första tanke, har nu testat på en hel del olika underlag, säng, spis, diskbänk, träbord osv. Det visade sig också vara diskbänken som gav värst tapp, förutom handflatan.
Testade i köket där den gick från typ ~67-69 -dBm till ~80-84 -dBm när jag la den på diskbänken. Plockade jag upp telefonen och la den i handflatan tappade jag WiFi-signalen helt..

wpDiscuz