När Steve Ballmar i October sa att; Android har en patentkostnad, så Android är inte direkt gratis – verkar det som att han syftade direkt på en patentavgift till företaget Microsoft. Ny information om HTC har dykt upp där det sägs att HTC får betala 5 dollar för varje såld telefon med Android som operativsystem till Microsoft.

Det ser ut som att marknaden rustar upp för att stämma Google över patentintrång om man ska tro på de senaste uppgifterna. HTC betalar idag 5 dollar för varje såld telefon med Android som operativsystem till Microsoft och Microsoft har är i full gång att stämma andra tillverkare som nyttjar Android och siktar på att få mellan 7.5 till 12.5 dollar per såld enhet.

htcsens2

Nya HTC Sensation, 5 dollar direkt i Microsofts ficka vid köp?

Oracle är även de i full gång att stämma Google för deras användning av Java, Apple för patentintrång från Googles sida och företagen som vill vara med börjar radas upp nu när Android blivit ledande på smartphone-marknaden. För varje förlikning Google och Android-tillverkarna måste ta sjunker marginalerna vilket i slutändan kommer drabba slutkonsumenter som måste betala priset. Många av de gånger ett företag blir stämt brukar de oftast kontra med en egen patentportfölj vilket gör att åtalen läggs ned men Google ska enligt uppgifter inte ha den bästa patentportföljen att kunna kontra med.

Beroende på hur höga dessa licensavgifter blir i slutändan kan alternativ som Windows Phone bli ett allt mer attraktivt alternativ, men att se siffror som de här får en att undra hur mycket extra vi betalar redan idag för smartphones och annan elektronik i licensavgifter till andra företag?

Källa: BusinessInsider

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
phudenTempelzowixPsynoKhi0Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Birks
Medlem
Birks

En dålig produkt är fortfarande en dålig produkt även om den blir billigare.
Även om Windows 7 phone är en uppryckning är den fortfarande långt ifrån bra.
ett 100:- handikapp lär inte få Android folk att byta till Windows.

Tempel
Medlem
Tempel

Exakt vad i operativet är det M$ har patent på?

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”Tempel”]Exakt vad i operativet är det M$ har patent på?[/quote]
Det säger de inte. Det är lönsammare att ”be” ett betydligt mindre företag om att betala mafialiknande skydd för att undvika kostsamma rättegångar, än att berätta om vilka patent det handlar om, eftersom risken finns att:
– Då måste man förklara varför patenten är värdefulla överhuvudtaget
– Har man förklarat vad patenten är och vad de exakt gör så finns det nog fyndiga folk som skulle kunna släppa patchar för att kringgå dessa inom en halvtimme (det hände me FAT-patentet när de stämde TomTom)

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”Birks”]ett 100:- handikapp lär inte få Android folk att byta till Windows.[/quote]
Sant, fast det får olika konsekvenser:
– Det ger inkomster till microsoft utan fastställd anledning
– Det ger intrycket att dessa patent är meningsfulla, och att Linux/Android har en tydlig prislapp
– Det kan få folk att sluta köpa HTCs produkter för de tycker ”fan heller ska microsoft få pengar av mig”

Det är inte första gången, Amazon betalar också microsoft för att kunna använda Linuxservrar…

PsynoKhi0
Medlem
PsynoKhi0

[quote name=”smartidiot89″]Android är ju baserat på Linux så Microsoft har nog en hel del på den fronten också om de känner för att gå på Google?[/quote]
Men det gör de inte. Jag undrar varför…

*Suck* Snälla nån… Ge ballmer sparken och ersätt clownen mot en person som har en aning om hur marknaden fungerar nu för tiden…

zowix
Medlem
zowix

Skulle vara kul att veta vad det är för patent de håller.

Tempel
Medlem
Tempel

När man läser sånt här blir man bara mer och mer avogt inställd till patent.

Per SJöberg
Medlem
Per SJöberg

[quote name=”zowix”]Skulle vara kul att veta vad det är för patent de håller.[/quote]Håller med att det vore intressant. Jobbar inom ”patentvärlden” och jag anser att mjukvarupatent eller ”computer-implemented inventions” är helknasigt. Bara tanken på att göra en nyhetsundesökning/prior art när det kommer till ett mjukvarupatent får mig att rysa. Det är nog så svårt att göra en sådan när det kommer till mekaniska patent. När det kommer till mjukvara så har inte patentlagstiftningen hunnit med. Att nu i efterhand styra upp ”verksamheten” är på tok för begränsande och problematiskt. Enligt min åsikt så bör man släppa alla dessa idéer och… Läs hela »