Det ser ut som att nästa steg i smartphoneutvecklingen blir skärmar på över 4″, med HD-upplösning. Hitachi tillkännager nu en helt ny skärm de framställt på 4,5″ med upplösningen 720 x 1 280 som alltså ger den hela 329 ppi. Skärmen ska både vara billigare att tillverka än lösningar med liknande specifikationer och har lägre strömförbrukning.

Hitachi tillkännager nu en helt ny skärm man tagit fram, som får HD-upplösning på en till synes liten 4,5″-skärm. Medan det här inte är några nyheter då vi redan sett ett antal telefoner som ska få detta, kan det blir Hitachis lösning som gör att vi även får se dessa skärmar i billigare alternativ och inte bara toppmodeller.

Fram till nu har HD-upplösning (720 x 1 280) bara vart möjlig med komplicerade banor, och med den dyra låg-temperatur-polysilikon-metoden (low-temperature polysilicon, LTPS). Hitachi har använt en mycket billiga amorfös silikon-teknik för att framställa skärmen. Förutom att skapa den nya skärmen, har man även sett till att den bättre ska ta tillvara på bakgrundsbelysning. Det borde översättas direkt till förbättrad batteritid med enheter som använder sig av den.

iphone.game

Hitachis skärm får marginellt högre pixeltäthet än iPhone 4 som stoltserar med 326 ppi

Skärmen kommer med bildförhållandet 16:9 och mäter 55,51 x 98,69 mm. Då den använder sig av en vanlig RGB-matris, och inte ett PenTile-arrangemang innebär det att skärmen får en pixeltäthet på hela 329 ppi. Skärmen får en ljusstyrka på 500 nits, 160 graders betraktningsvinklar och förmågan att framställa 70% av färgomfånget. Det här sätter skärmen i samma liga som andra, dyrare alternativ med samma storlek och upplösning.

Den enda nackdelen är att kontrasten blir lidande, då Hitachis LTPS 4,5″-lösning får ett kontrastförhållande på 1000:1, mot 1100:1 som dyrare lösningar erbjuder. Hitachi planerar att visa upp den nya skärmen på FPD International 2011 Expo, i Yokohama, den 26:e till 28:e oktober. Det nya samarbetet mellan Hitachi, Sony, Toshiba och mer eller mindre den japanska regeringen väntas bli det största globalt som tillverkar små LCD-skärmar. Det här väcker stora förhoppningar i Hitachis nya skärmteknik som har potential att hitta in i väldigt många mobila enheter och smartphones under 2012.

Men det vi hoppas mest på med tanke på att skärmen ska vara billig att tillverka, är att den kommer hitta in även i billigare smartphones och inte bara de dyrare under 2012. Lägre strömförbrukning är inte heller något man kan klaga på, när många har svårt att få batteriet att räcka en hel dag på sina smartphones.

Källa: phoneArena.com

Relaterade nyheter:

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
JohnnyTheRockerSebbeAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Riktigt intressant att 720p skärmar blir mer lättillgängliga. Det jag tycker ska bli extra spännande är att se Hitachis panel i jämförelse med Samsungs Super AMOLED HD panel. Samsung har ju troligtvis fått hoppa över RGB-matris för första generationens HD-paneler så Hitachi bör kunna hävda sig rätt bra inom detta område.

John
Medlem
John

Känner mig som ett komplett mupp,, hög upplösning på dessa piss-ytor,,, de e väl via projektor som nått gör sig gällande,, å då sissodär 3meter bred å full hd. Hjälp mig att begripa.

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”JohnnyTheRocker”]Känner mig som ett komplett mupp,, hög upplösning på dessa piss-ytor,,, de e väl via projektor som nått gör sig gällande,, å då sissodär 3meter bred å full hd. Hjälp mig att begripa.[/quote]På ett sätt har du rätt, du får liksom ingen märkbar nytta av 720p i en film t.ex. på dessa små skärmar. Men det ger en helt annan skärpa i både text och grafik när pixlarna i skärmen blir närmast omöjliga att skönja. Allt blir helt enkelt sömlöst och flytande, en rund kant ser verkligen rund ut osv. Det bästa exemplet är att jämföra en iPhone 4… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”JohnnyTheRocker”]Känner mig som ett komplett mupp,, hög upplösning på dessa piss-ytor,,, de e väl via projektor som nått gör sig gällande,, å då sissodär 3meter bred å full hd. Hjälp mig att begripa.[/quote] Tillverkarna brukar ju inte vara så där jätteduktiga på när dom skapar ”rätt” upplösning. En äkta widescreen är när 1600×1200(4:3) är motsvarande 1920×1200(16:10) eftersom skärmen då bara har blivit bredare eftersom man kan kalla 1600×1200 även för 12:9 Högre upplösning är när samma skärmstorlek (tum) tex har högre upplösning. Du har en 19″ som klarar 1600×1200. Då behöver du en skärm med samma storlek med högre… Läs hela »

John
Medlem
John

Muchios gratchiosh som det stavas,, sitter på en galaxy s2 å skall nog så göra för bra länge å nu med nya batteriet 2000mA som fulländar formen samt bättre skyddar linsen,, inget 4g å nfc men 4g är dyrt å nfc ej utbyggt,,, filmat lite full hd med den å ser riktigt bra ut,, no more dedikerad kamera,,, dock får jag alltjämt som audiofil ha en dedikerad mp3 då jag spelar högt å flac som drar ur de flesta å därför en Cowon J3,,,,, trotts 55timmar påstådd speltid så tömmer ja den på en krogrunda, men den spelar högt! Fan… Läs hela »