spiral_1

Ara är Googles inkarnation av Phonebloks, ett designkoncept för en telefon som kan modifieras och uppgraderas med små moduler. Vi har tidigare fått se designprototyper av den mudulära telefonen, men nu har Google lagt upp en video där vi för första gången får se den i drift.

Phonebloks är ett designkoncept som drog igång som en Thunderclap-kampanj under förra året, med målet att locka några av världens största tillverkare till att ta till sig idéen om en modulär smartphone som användaren själv kan skräddarsy, modifiera och uppgradera – inte helt olikt en stationär PC.

Ara tar form

Google var snabba med att ge sig på projektet, vilket ledde till Googles eget Project Ara. Ara kommer bygga kring ett moderkort och monteringssystem kallat Endo, på vilket användaren kommer kunna ansluta moduler för kamera, batteri, processor, lagring och dylikt.

Vi har tidigare fått se delar av arbetet i form av designprototyper, men aldrig en Ara-telefon i faktisk drift. Detta trots att Google utlovar en lansering redan under nästa år. Men nu har företaget för första gången visat en glimt av den första fungerande Ara-prototypen i en video inspelad hos NK Labs, ett av företagen som anlitats för att ta sig an utvecklingen av projektet.

I videoklippet får till att börja med se en del av utvecklingsprocessen för prototypen. NK Labs fick klämma på tidiga designprototyper av Ara och gå igenom vad som behövde göras, innan de sedan lade flera månader på att designa de kretskort och komponenter som behövdes. När de första komponenterna sedan funktionstestats kunde de montera en faktisk fungerande prototyp av en modulär mobiltelefon.

Lollipop och utvecklarkit nästa år

Telefonen i klippet kör Android Jelly Bean, och vi får inte se särskilt mycket interaktion med mjukvaran, den faktiska lanserade versionen av telefonen kommer istället köra en version av nya Android 5.0 Lollipop. Den prototyp som nu visats upp kallas Spiral 1, i vilken hälften av all hårdvara i modulerna används för att modulariteten ska fungera, vilket innebär att det i nuläget finns ganska lite svängrum för utvecklare.

ara

Men redan den 14 februari kommer Google hålla en ny presskonferens för Ara där nästa generations prototyp, Spiral 2, kommer visas upp. Spiral 2 utvecklas i samarbete med Toshiba för att ge betydligt mer utrymme för utvecklare, och kommer med största sannolikhet släppas i samband med ett utvecklarkit.

En konsumentversion av Google Ara förväntas släppas någon gång under nästa år, väldigt imponerande med tanke på att det ursprungliga Phonebloks-konceptet visades upp så sent som förra sommaren. Vi ser verkligen fram emot att se vart Google kan styra den här skutan, och Ara ser helt klart ut att bli en av de mest intressanta telefonlanseringarna för 2015.


Relaterade artiklar

DELA

Leave a Reply

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar
wpDiscuz