Samsung ska enligt de senaste ryktena vara klara för även den tredje generationens Nexus-smartphone från Google. Som en ledstjärna för nya operativsystemet Android 4.0 ”Ice Cream Sandwich” ska Samsung tillverka en telefon för Google med bland annat en kraftfull dubbelkärnig processor och en ännu ej skådad Super AMOLED HD skärm med 720p upplösning.

Samsung ska alltså stå som tillverkare, precis som för nuvarande modellen Nexus S, och med tillverkarens framfart på premiummarknaden i dagsläget känns det som att Google gjort ett väl avvägt val. I vanlig ordning kommer den nya Nexus-telefonen att säljas med en ren version av Googles senaste Android-operativsystem och denna gången är det alltså Ice Cream Sandwich, eller Android 4.0, som gäller.

Telefonen som för närvarande ska vara under utveckling går under utvecklingsnamnet Nexus Prime men huruvida detta blir det slutgiltiga namnet eller ej återstår att se. Än så länge är egentligen allt bara rykten och ska således tas med en nypa salt.

Men om vi ska tro på de senaste uppgifterna kring telefonens bestyckning har Samsung stora planer för sin nya lösning. Som tidigare uppgifter indikerat verkar man överge sin egen systemprocessor Exynos som imponerat stort i våra tester. Istället ska valet fallit på Texas Instruments OMAP4460 SoC som dock höjer ribban med dubbla kärnor på 1,5 GHz samt stöd för upp- och inspelning av stereoskopisk 3D i 1080p upplösning. Men telefonen i sig verkar inte komma med 3D-skärm, vilket vi knappast kan beklaga oss över om ryktena talar sanning om vilken skärmpanel som används. Kretsen som tillverkas med 45nm teknik bör då även komma med en PowerVR SGX540 GPU.

amoledplusSuper AMOLED Plus panelen fattas egentligen bara en högre upplösning, något Nexus Prime ska åtgärda.

Samsung ska enligt uppgifter till BGR trycka in en ny Super AMOLED HD panel i Googles nya Nexus telefon. Vilken storlek vi talar om är oklart, det sägs bara att den kort och gott blir stor. Vilket vi gissar skulle landa på 4,3 eller 4,5 tum. Det intressanta är istället upplösningen som med 720 x 1 280 pixlar blir något att bita i för konkurrenterna. I vår recension av Samsung Galaxy S II var det enda vi saknade en högre upplösning, där Super AMOLED Plus panelen trots detta är en klassledare i nästan alla områden.

För dem som inte är förtjusta i Samsung eller helt enkelt vill få fler valmöjligheter sägs Google även planera flera nya smartphoneflaggskepp för Android 4.0. Dessa från olika tillverkare och med ett liknande lanseringsdatum som Google Nexus Prime. En telefon vi väntar oss ska dyka upp någongång under slutet av året.

15
Leave a Reply

Please Login to comment
15 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
PoontusRoadkillhymer-Boris-Imlal Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Lite synd, jag hade hoppas på en Nexus från HTC. Gillar inte utseendet på samsunglurar.

Men det lär förmodligen ändå bli en Nexus oavsett tillverkare eftersom det helt klart är det bästa köp man kan göra. Jag behöver inget fjolligt Sense eller TouchWiz.

hymer
Medlem
hymer

När förväntas denna nå marknaden?

Klockradio
Medlem
Klockradio

Denna ska nog köpas när den släpps så min 3Gs äntligen kan pensioneras. 🙂

Fenix
Medlem
Fenix

förväntad batteritid: 5 minuter?

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

[quote name=”Fenix”]förväntad batteritid: 5 minuter?[/quote]

Med tanke på att nästan alla de 2 kärninga lurarna visat sig ha bättre eller lika bra (dålig?) batteritid så skulle jag inte tro det. Med tanke på att strömsparfunktionerna blir bättre i android hela tiden + bättre tillverkningprocesser så skulle jag gissa på att det blir ganska bra batteritid.

hymer
Medlem
hymer

Tycker min dual core Optimus 2x batteri suger åsne pung. Klarar ju sig knappt en dag

Imlal
Gäst
Imlal

Om mobilen nu blir på 4,3″ alt 4,5″ så borde man få plats med ett lite större batteri. Även om det har inverkan på vikten på telefonen så så är det iaf ett pris som jag är villig att betala.

//Jimmy

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”hymer”]Tycker min dual core Optimus 2x batteri suger åsne pung. Klarar ju sig knappt en dag[/quote]

Då köpte du fel. 😉
Uppgraderingen till Galaxy S II från iPhone 3GS gjorde att jag gick från att ladda varje dag till att ladda varannan. 🙂

Roadkill
Medlem
Roadkill

[quote name=”hymer”]Tycker min dual core Optimus 2x batteri suger åsne pung. Klarar ju sig knappt en dag[/quote]
Kan säga att den blir bra mycket bättre med nyare Baseband (Baseband 1035.21_20110622) och den nya uppdateringen som klarar mkv (http://android.modaco.com/content/lg-optimus-2x-2x-modaco-com/341767/29-jun-fr19-rc-2-modaco-custom-rom-for-the-lg-optimus-2x-online-kitchen-0622-rom-based-rebuild/).

hymer
Medlem
hymer

Roadkill: Är det bara att dra hem o installera dom?

Roadkill
Medlem
Roadkill

[quote name=”hymer”]Roadkill: Är det bara att dra hem o installera dom?[/quote]
Det står ganska tydligt på Modaco hur man gör.
Men en kort/snabb sammanfattning (du måste ha ett extra sd kort):
1. Installera Clock work mod.
2. Ta en backup
3. Ladda hem och kopiera in ny rom på minneskortet.
4. Uppgradera basbandet till det nyaste
5. installera den nya romen med Clock work mod (du måste ha version 3.2.0 av CWM).

Alla stegen står på MoDaCo, fast lite mer detaljerat beskrivet.

Roadkill
Medlem
Roadkill

missade att skriva version 3.2.0 eller nyare

Poontus
Medlem
Poontus

varför är tillverkarna så rädda för att skicka med riktiga batterier?
hellre en telefon som håller hela dagen och känns rejäl än en telefon som dör vid lunch och känns som en ömtålig plastig leksak…