Google Maps har i dagarna fått en ny uppdatering och den utan tvivel viktigaste nyheten för oss på nordligare breddgrader är stödet för navigering. Detta betyder att man i Sverige numera kan använda sig av Google Maps som en gratis navigeringsenhet med svensk navigatorröst, med andra ord ett stort hot mot fullfjädrade GPS-lösningar från TomTom och Navigon.

Google Maps har erbjudit GPS-navigering i USA och andra länder under en ganska lång tid men stödet i Sverige har tills nu varit obefintligt. När Google rullade ut Maps 5.7 och öppnade upp för lokalt sparade kartor pratade vi om hur effektivt detta skulle vara tillsammans med stödet för navigering. Något som nu alltså äntligen når oss svenska användare.

Vi har själva kunnat bekräfta att stödet fungerar ypperligt i Sverige och det som krävs är en Android-telefon (Android 1.6 eller senare) eller surfplatta med GPS och den senaste versionen av Google Maps. Vilket förutom datatrafikavgifter för att ladda ner kartinformation gör Google Maps till en av de mest heltäckande GPS-navigeringstjänsterna på marknaden.

maps.navigon
Google Maps Navigering fungerar utmärkt även på cykelturen.

Hur detta påverkar de dedikerade navigeringsföretagen och vad Google har för planer framöver återstår att se. Mer information om Google Maps Navigering finns på Googles hemsida och applikationen finns även att ladda ner från Android Market.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid