Googles modulära telefonprojekt Ara får redan teknikentusiaster världen över att dregla – det blir en mobiltelefon där du själv kan anpassa allt från batteri till processor och kamera med hjälp av moduler. Nu framkommer det även att modulerna kan bytas utan att du ens behöver starta om telefonen.

För den som gillar att anpassa sin elektronik ser Google Ara ut att kunna bli teknikentusiastens våta dröm – en mobiltelefon du inte behöver byta ut med jämna mellanrum, utan istället kan uppgradera och modifiera efter hand. Telefonens ryggrad kallas Endo, en basenhet till vilken du sedan kan lägga till kamera, batteri, skärm, processor och lagring, och medan Endo-utbudet lär uppdateras efter hand är tanken att du inte ska behöva byta på flera år.

Byt batteri utan att starta om telefonen

En särskilt intressant detalj med Ara är att flera av telefonens komponenter kommer få hot swap-stöd. Det innebär att du kommer kunna plocka bort och byta flera komponenter – däribland batteriet – utan att behöva stänga av eller starta om telefonen. Ska du ta en bild och inser att du har en extra, mer avancerad kameramodul med dig i väskan kan du snabbt och smidigt byta ut dem. Börjar batteriet ta slut kan du byta ut det mot ett reservbatteri utan att behöva avbryta det du håller på med.

För att dessa finesser ska fungera behöver telefonen kringgå vissa begränsningar i Android-operativsystet, och telefonen kommer använda sig av en modifierad variant av kommande Android L. Det modifierade operativsystemet har tagits fram i samarbete med organisationen Linaro.

Ara kommer lanseras nästa år, och de första fullt fungerande prototyperna kommer visas upp redan i december.

project-ara-theverge-2_1020

Källa: Phonebloks via Engadget


Relaterade artiklar

7 KOMMENTARER

  1. [quote name=”phiiliip”]Tycker att idén är häftig med dessa telefoner. Min tanke går bara vidare till att vem som helst kan sno en modul utan vidare om man släpper blicken en stund ifrån den?[/quote]

    En blick ifrån den och någon kan stjäla hela mobilen dessutom 😉

  2. Folk eftersträvar så lite döutrymme på telefonen att man gnäller om 1mm runt skärmen. Hela den här telefonen är ett enda dödutrymme. Nu kommer den inte ens att köra vanliga android så den enda målgruppen jag kunde tänka mig, utvecklare, lär väl vara tveksamma oxå.

  3. [quote name=”Tempel”]Folk eftersträvar så lite döutrymme på telefonen att man gnäller om 1mm runt skärmen. Hela den här telefonen är ett enda dödutrymme. Nu kommer den inte ens att köra vanliga android så den enda målgruppen jag kunde tänka mig, utvecklare, lär väl vara tveksamma oxå.[/quote]
    Jag är väldigt intresserad av konceptet. Om man kan få den här grejen i ett något mindre format än vad som är standard nuförtiden (4.3″ eller mindre), så kan jag tänka mig en sådan. Min Lumia 800 börjar ha problem med batteriet.

LÄMNA ETT SVAR