Med målet att undvika förvirring för kunder och minska mängden elektroniskt avfall i Europa har EU-parlamentet röstat igenom ett nytt lagförslag om en gemensam laddningsstandard för mobiltelefoner. Alla laddare ska fungera med alla mobiltelefoner, och tillverkarna kommer ha ett år på sig att anpassa sig.

Även om de flesta moderna smartphones kan laddas med samma väggadapter så gäller det långt ifrån alla mobiltelefoner på marknaden. Många använder fortfarande proprietära anslutningar till mobiltelefonen i kombination med en väggadapter utan möjlighet att byta ut kontakten, något som fortfarande är relativt vanligt främst i de lägre prisklasserna. Det leder dels till en del förvirring hos konsumenter, men det bidrar också till den stora mängden elektronikavfall inom EU, som idag uppgår i omkring 51 000 ton.

EU-parlamentet har röstat igenom ett lagförslag om att en gemensam laddare ska finnas för alla mobiltelefoner som säljs inom EU. Däremot är det fortfarande något oklart exakt vad det kommer innebära för tillverkare och konsumenter. Antingen innebär det ett krav på att alla telefoner ska använda samma laddningskontakt på telefonen, exempelvis microUSB. Det är ett alternativ som mött en del motstånd, då det skulle hindra tillverkare från att implementera bättre och snabbare kontakter längre fram, och även förhindra en smidig övergång till USB 3.0.

Det andra alternativet är att alla laddare helt enkelt ska ha en USB-anslutning och en standardspänning, i stil med vad de flesta moderna smartphones använder idag, med ett minimumkrav på uteffekt. Det alternativet skulle innebära att tillverkarna fortfarande kan använda egna kontakter på telefonen, exempelvis vid övergång till USB 3.0 eller senare 3.1, och att Apple kan fortsätta använda sin Lightning-kontakt.

Förslaget kan relateras till det beslut som redan 2010 togs fram av de europeiska standardiseringsorganen CEN-CENELEC och ETSI, där flera av världens största telefontillverkare, däribland Apple, Samsung, Nokia och dåvarande Sony Ericsson, gick med på att ta fram och implementera en standardladdare. Det är dock först nu som ett liknande system faktiskt blir lag inom europa.

Tillverkarna har fått ett år på sig att anpassa sig efter beslutet, så senast våren 2015 bör vi märka av vad den nya lagen faktiskt får för effekt på butikshyllorna.

Källa: EU-parlamentet


Relaterade nyheter

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
cresollPliindJ G B Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
J G B
Gäst
J G B

Tackar kineserna för att vi har en gemensam micro usb laddare till mobilerna. EU är lite sena där och bra på att snacka miljö. Slut på 3 olika laddare till varje mobil märke. Snart kommer laptop/platta laddare att standardiseras. Vet att HP är experter på att byta kontakt på sina laptop (även inom samma serie) och t o m chippa så att du inte kan avända gammal laddare till nyare laptop.

Patrik Lind
Medlem
Patrik Lind

Förstår inte hur USB 3.0 på telefonen skulle göra Micro-USB inkompatibel. Jag har Note 3, använder vanlig Micro-USB kabel till den. 3.0 kabeln använder jag bara med datorn för lite mer speed.

Enda skulle vara är om nötter köper enbart 3.0 kablar för laddning trots att dom inte behöver det extra stiftet på sidan.

Patrik Lind
Medlem
Patrik Lind

[quote name=”J G B”]Tackar kineserna för att vi har en gemensam micro usb laddare till mobilerna. EU är lite sena där och bra på att snacka miljö. Slut på 3 olika laddare till varje mobil märke. Snart kommer laptop/platta laddare att standardiseras. Vet att HP är experter på att byta kontakt på sina laptop (även inom samma serie) och t o m chippa så att du inte kan avända gammal laddare till nyare laptop.[/quote]Under min karriär så har jag då enbart sett 3 olika HP pluggar, HP är dom som är tacksammast att hitta laddare till. Stora pluggen med stift… Läs hela »

Medlem

Nu behövs det bara att de röstar igenom samma sak för surfplattor och bärbara datorer. Sedan är vi hemma.

cresoll
Medlem
cresoll

Jag håller med dig Hassan. Det vore utmärkt om man skulle slippa alla typer av kontakter för laptops. Jag tror det blir betydligt svårare eftersom strömkravet varierar mer på bärbara datorer p g a storlek och prestanda

Medlem
Clarence Hogland

[quote name=”Hassan Shah”]Nu behövs det bara att de röstar igenom samma sak för surfplattor och bärbara datorer. Sedan är vi hemma.[/quote]

Var Tvungen att läsa om allt när jag såg detta inlägget.

JA…dom har verkligen inte tänkt längre. Varför inte ta med allt i ett svep? Varför göra allt halvdant? Nej, Gör om Gör Rätt EU.