Smartphonesmarknaden växer i närmast ohindrad takt och det har bidragit till rejäla svängningar på en tidigare stabil marknad. Enligt de senaste marknadsundersökningarna i USA har ny Android lämnat Apples iOS operativsystem bakom sig med rejäl marginal, samtidigt som Apple är den största telefontillverkaren på marknaden, följd av HTC och RIM.

Apple har länge haft en mycket god position på den amerikanska marknaden tack vare sin inhemska företagskultur. Smartphonegiganten Reasearch In Motion med sin BlackBerry plattform seglade man förbi för ganska länge sedan men sett över hela smartphonemarknaden har alltså Google och dess betydligt bredare Android-operativsystem varit en allt för tuff konkurrent.

Enligt en rapport från Nielsen hade Android under andra kvartalet 2011 hela 39% av den totala smartphonemarknaden i USA, medan Apple tog hem andraplatsen med 28% av marknaden. RIM och dess BlackBerry-plattform landade på en tredjeplats med 20% medan Windows Mobile och Windows Phone 7 tillsammans skrapade ihop en marknadsandel på 9%. Värst är det för Palm/WebOS samt Nokias förlista skepp Symbian OS med vardera 2%.

smartphone.mark

Extra intressant är att man i rapporten kan se hur det taiwanesiska stjärnskottet HTC dominerar i de två plattformar som är fria för olika telefontillverkare. HTC har totalt 20% av den totala smartphonemarknaden i USA där 14% kommer från deras Android-enheter och 6% från Microsofts plattform. Vilket alltså gör HTC till lika stora som RIM på den amerikanska marknaden.

Exakt hur siffrorna ser ut i övriga världen vet vi inte, men att Android gjort så stora framsteg i Apples hemland visar trots allt vilken enorm utveckling plattformen haft. Samt hur exempelvis tillverkare som HTC nyttjat denna utveckling på bästa sätt.

Källa: Nielsen

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TempelAnton KarmehedUT_lol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote]samtidigt som Apple är den största telefontillverkaren på marknaden[/quote]
Borde väl stå något liknande: ”samtidigt som Apple är den största smartphonetillverkaren på marknaden”

Tempel
Medlem
Tempel

Kul att se att RIM håller siffrorna uppe och att det inte bara är två som slåss om det.

Saker som är lite anmärkningsvärda, HP lika stora som Nokia vem hade trott det? Och varken LG eller Ynos Ericsson är med på kartan.