Moderna flaggskeppstelefoner tenderar att ligga på över fem tum i skärmstorlek, en formfaktor som inte faller alla användare i smaken. Så vilken telefon är bäst för dig som föredrar en enhet som används med en hand? Vi har testat Iphone 6, Galaxy Alpha och Xperia Z3 Compact i jakten på den bästa premiumtelefonen under fem tum!

Stora mobilskärmar är på modet, vilket även lett till att kategorin som klassas som mindre telefoner är större än den har varit tidigare. Med allt fler flaggskepp som ligger kring 5,5 tum eller mer ökar också efterfrågan på modeller med lite mer återhållsam storlek. I det här testet fokuserar vi på den mer kompakta delen av premium- och entusiastsegmentet, på omkring 4,7 tum.

Smartphones_03

Det är ett segment främst för de användare som vill ha de fördelar som kommer med en modern, påkostad smartphone, med gott om prestanda och finesser, men samtidigt ha en telefon som är smidig och kompakt nog att använda med en hand – tvåhandstelefoner har sina uppenbara fördelar, samtidigt som många vill kunna använda sin telefon fullt ut även när man bär en matkasse eller håller uppe en dörr.

Vi har testat tre modeller från tre av de mest populära smartphonetillverkarna idag: Apple, Samsung och Sony. Alla tre tillverkare har hittat sin nisch och sitt sätt att locka köpare, och vi kommer bena ut vilka fördelar och nackdelar som finns med respektive modell.

I våra tester fokuserar vi också på just det som de flesta konsumenter i denna storleksklassen premierar – användningsvänligheten. Smidig mjukvara, lättillgängliga funktioner och god batteritid är några av de punkter vi lägger stor vikt vid när vi tar en närmare titt på tre av marknadens hetaste ”mini-premiumlurar”.

13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
nananaAnton KarmehedMarquzzUT_lolTellus82 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob B
Gäst
Jacob B

Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som ”flagship killer”!
Skärpning!

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Jacob B”]Om ni testar flaggskepp borde väl Oneplus One vara med?
Prestandan är ju grym och de titulerar telefonen som ”flagship killer”!
Skärpning![/quote]

I det här testet har vi inte fokuserat på just flaggskeppstelefoner, utan premiumtelefoner på under 5 tum. Då Oneplus One ligger på 5,5 tum platsar den därmed inte in, men kan definitivt vara intressant för kommande tester. 🙂

infexis
Gäst
infexis

Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p

Le Doc
Gäst
Le Doc

Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a sony z4 compact haha.

Keep up the good work!

/Le Doc

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”infexis”]Jag letade efter något liknande häromdan, men fick nöja mig med att kolla recencioner för var telefon o dra egen slutsats. Kudos till er för att ni gör detta, men det märks att ni inte är en renodlad mobilsajt. :p[/quote] [quote name=”Le Doc”]Good article and interesting reading, for us who wants a good phone but dont have the interest to sort out the details for ourselves this does the trick. I was 99% sure that i was going to buy the Sony phone and this just confirms that. But when i come home from africa mybe there be a… Läs hela »

Imlal
Gäst
Imlal

Har själv en Z1 Compact och det är nog den bästa smartphonen jag har ägt. Har tidigare haft Samsung Omnia, HTC Desire, Motorola Razr, Samsung S3 och nu sist Sony Z1 Compact.

Zapp
Medlem
Zapp

Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”zapp”]Hade varit kul med något oväntat… Kanske Meizu Mx4 Pro, eller varför inte någon mobil med Firefox OS eller Ubuntu?[/quote]Jag vet inte om vi har samma definition av ”kul” Zapp. 😀Skämt och sido, Firefox OS och Ubuntu är operativsystem med fokus på budgetmarknaden eller i tidig utveckling. Vi har känt om klämt på båda och det är inget man som kräsen premiumanvändare vill ge sig in på ännu. 🙂 Meizu Mx4 Pro är precis som OnePlus One i en helt annan storleksklass, den säljs heller inte i Sverige så det är en modell som inte riktigt matchar jämförelsen. Men… Läs hela »

Tellus82
Medlem
Tellus82

Ni skulle tagit med Lumia 830, jämförde själv mot ip6 & z3 compact, Lumian klarar sig väldigt bra i det sällskapet till en bråkdel av priset. Den kan vid första anblick av specifikationer se slö ut men inte det minsta när man använder den, skärmen klår compacten & ip6 utan tvekan, bättre färger & väldigt mycket bättre bild i solsken. Kameran är i vissa lägen bättre än den i ip6 ibland något sämre. Enda nackdelen med Lumia 830 är systemchippet men med WP märks det helt enkelt inte och med priset den har kan man inte klaga när allt annat… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

Vad stor Z3 compact har blivit. ”64,9 x 217,3 x 8,6 mm”

😛

Marquzz
Medlem
Marquzz

Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med att… Läs hela »

Anton Karmehed
Admin

[quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite missnöjd med… Läs hela »

nanana
Gäst
nanana

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”Marquzz”]Intressant test. Jag gick själv från Galaxy S3 till Sony Z3C och är i det stora hela nöjd. Jag är dock besviken på kameran som jag tycker inte är någon större förbättring mot S3:ans. Speciellt när det är lite mörk så har den problem och det känns ibland som om bilderna lider av både brus OCH för aggressiv reducering av densamma (??). Det går att få till bättre bilder när man väljer manuella inställningar, men det är inte riktigt poängen med kameran i en mobiltelefon, precis som Apple har förstått. I övrigt så är jag väl lite… Läs hela »