Har du någon gång känt att din smartphone är lite varmare än den borde vara? När den blir riktigt varm riskerar den att hålla nere på prestandan, så varför inte hålla kylan nere genom att lägga den i ett vatten- och isbad? Det har Youtube-skaparen Linus Tech Tips testat och upptäckt att bättre kylning verkligen kan ge bättre prestanda i dagens smartphones.

Datorentusiaster är väl medvetna om att bra kylning kan leda till högre prestanda. För smartphones kan detta också vara sant, i teorin. I många moderna smartphones är det nämligen svårt att styr över klockhastigheter för att öka prestandan i en telefon. Vissa telefoner är dock så varma att de sänker sin prestanda för att kunna klara att hålla nere temperaturen. Det betyder att telefoner som har effektiv kylning eller som kan drivas vid höga temperaturer också har stora möjligheter att ge högre prestanda än sina konkurrenter.

I en ny video demonstrerar Youtube-kanalen Linus Tech Tips hur några av marknadens mest kraftfulla telefoner påverkas av att kylas med vatten och is. Genom att lägga flera olika smartphones i en plastpåse och sänka ner dem i vatten kunde videoskaparen genomföra tester av de olika telefonerna i två helt olika miljöer: i rumstemperatur och i en hink med vatten och is.

Helt förändrad prestanda för vissa modeller

Resultaten av testet är inte helt oväntade. De modeller som är utformade för att kunna hålla sig vid normala temeperaturer även vid hög belastning eller drivas på högsta frekvens i höga temperaturer, påverkades nästan inte alls av testet. Bäst klarade sig Samsung Galaxy S6 Edge+ som fick testets högsta resultat oberoende på miljö. Även Apple Iphone 6S klarade sig riktigt bra med resultat som nästan var oförändrade mellan testerna.

Sämre gick det för HTC One M9 som fick dåliga resultat i rumstemperatur men som klarade sig betydligt bättre under vatten. Även ZTE Axon som drivs av samma typ av Qualcomm Snapdragon 810-processor som HTC One M9 fick ett liknande resultat, även om den modellen lyckades bättre än HTC One M9 under vatten. LG G4 som använder Snapdragon 808 påverkades inte av de olika miljöerna men erbjöd inte heller lika hög prestanda som de andra modellerna.

smartphone vatten benchmark luft

smartphone vatten benchmark vatten

Skillnaderna i testerna visar främst två saker: bristande kylningssystem och processorer som har svårt att drivas vid höga temperaturer. Enligt Nordichardwares tester har Samsung Galaxy S6 Edge+ har telefonen möjlighet att använda höga klockfrekvenser, även vid extrema temperaturer. Telefonen kan användas utan att få sin prestanda markant påverkad när processorn mäter 80 grader Celsius. Vid sådana temperaturer är dock telefonen så varm att den är svår att hålla i handen, men dess processor kan i alla fall fortsätta köra utan problem.

Vätskekylning i telefoner

Effektiv kylning i smartphones har blivit ett viktigt ämne under det senaste året. Som ett svar på detta kommer nu Sony Xperia Z5 nu med dubbla heatpipes för att undvika värmeproblemen som Xperia Z3+ led av och Microsofts nya Lumia 950 och 950XL använder intern vätskekylning för att sprida värmen över telefonen och kunna erbjuda mer stabil prestanda. Att lägga telefoner i en hink med vatten och is är dock knappast en praktisk lösning för någon.

Källa: Youtube

Läs mer:

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid