Det har för många bara varit en fråga om tid innan smartphones skulle överta Nintendo och Sony på den handhållna marknaden med spelförsäljning, och just detta väntas ske vid årsslutet. Android och iOS väntas har 58 procent av intäkterna på den handhållna spelmarknaden.

De förredetta obestridda giganterna har fallit enligt de senaste siffrorna och att smartphones och surfplattor blivit spelplattformar är ett faktum. Sony och Nintedo med sina handburna konsoler i PSP och DS-serierna omsätter en lägre summa pengar än Android och iOS kombinerat, och frågan är om det här inte är en produktkategori som är påväg att fasas ut?

Chart_USportableGameRevenue_MarketShare_2009-2011-resized-600Förändringen har skett mycket snabbare än man kunnat ana, då Android och iOS endast stod för 19 procent av spelintäkterna 2009, medan Nintendo och Sony hade det bra på 81 procent. År 2010 hade Android och iOS växt till hela 34 procent, och man uppskattar att de ska hålla 58 procent när 2011 är färdigt. Sony PSP ska ligga på endast 6 procent, medan Nintendo håller sig på 36 procent – det är nästan en halvering för båda företagen på bara två års tid.

Android och iOS ska tillsammans ha 1.9 miljarder dollar av spelintäkterna medan Sony och Nintendo får endast 1.4 miljarder. Siffrorna är baserade endast på den amerikanska marknaden, men säger likväl en hel del om vilket håll den här typen av enheter börjar röra sig.

Anledningen ska vara på grund att smartphones har en liknande formfaktor som PSP och DS-enheterna, och det växande stödet för så kallade ”casual games”. Med Sony och Nintendos modell får man köpa en konsol för runt 1 500 – 3 000 kr för ett sedan köpa ett spel för flera hundra styck. Med Android och iOS finns många fler gratisalternativ, och spelen kostar ofta inte mycket.

Siffrorna berättar endast för oss hur mycket pengar som är i rörelse och inte vilka vinstmarginaler de båda parterna har. Troligtvis är det Sony och Nintendo som fortfarande är herre på täppan när man tar med det i beräkningarna, men vi ser inga tecken på att trenden ovan kommer att vända. Vi tror fortfarande en plats finns kvar för Sony och Nintendo framöver, då spelutvecklare kan lägga mer resurser på att utveckla spel för dem på grund av de högre vinstmarginalerna än på smartphone-fronten. Men återigen håller marknaden på att förändras, och det är kanske dags för Nintendo och Sony att tänka om?

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Jacob HugossonMassor Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mats
Medlem
Mats

Tror det blev fel i rubriken… Eller är det smartphones som står i butikerna och säljer Sonys spelprodukter?

Jag förstår vad ni menar men det känns som det är en felöversättning av det engelska ”overtake” som betyder köra om eller passera.

Mats
Medlem
Mats

Jag vill inte vara gnällig men det är lite viktigt att rubrikerna blir bra för att man ska få den rätta kvalitetskänslan som man brukar få när man läser NH. Tack för en bra artikel.

Det är överta som är galet. Att överta något är inte det samma som att passera eller gå om något.
Överta = ta över ägandet av eller ta hand om. Exempel: Jag ska överta pappas företag.

Det borde stå
”Smartphones övertar ledningen i spelförsäljning före Sony och Nintendo.”

Eller
”Smartphones går om Sony och Nintendo i spelförsäljning”