smartphone_screen

Smartphonemarknaden växer så det knakar och under 2015 vänta vi nå ännu en teknisk milstolpe. Enligt IHS kommer vi under året se de första smartphonemodellerna med 4K-upplösta skärmar där en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar ska leverera rekordhög pixeltäthet på över 700 pixlar per tum.

Det var Paul Grey, analytiker på analysföretaget IHS, som under en genomgång avframtidsutsikterna för ultrahd/4K formatet bekräftade att vi redan i år kommer att få se de första smartphones på marknaden med denna imponerande skärmupplösning. Medan IHS inte bekräftar vilken eller vilka modeller som kommer att dyka upp, eller ens när, kan vi konstatera att det primärt blir telefoner med rejält tilltagna skärmar.

UHDsmarthpones

Enligt IHS uppgifter ska vi få se minst en 6,2 tums modell på smartphonemarknaden som under 2015 ska erbjuda en upplösning på 3 840 x 2 160 pixlar. Det ger en pixeltäthet på rekordhöga 700 pixlar per tum och kan exempelvis jämföras med de dryga 300 pixlar per tum som för bara något år sedan ansågs som en imponerande hög pixeltäthet i en smartphone.

Enligt marknadsanalysen från IHS kommer mer än 50 procent av alla smartphones som säljs år 2021 leverera en pixeltäthet på över 500 pixlar per tum, samma år ska det även säljas 200 miljoner smartphones med 4K-upplösning.

Relaterade artiklar

Sharp visar rekordskarp IGZO-panel – 4K-upplösning på 5,5 tum

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Skuggan777Desplowmilohenkejacozz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
jacozz
Gäst
jacozz

4k på en mobil? Varför då?
Bara för att det går betyder inte per automatik att det ger mervärde för användaren. Teknik som inte ger mervärde åt användaren är meningslös. Å andra sidan kanske tekniken som sådan kan hitta sin plats i VR-sammanhang.

milohenke
Medlem
milohenke

Skit i telefonerna!
Där kommer det, precis som du skrev, inte göra någon vettig nytta.
Det hjälper dock VR-tekniken att bli bättre och billigare. Och det är ju nice.

Desplow
Medlem
Desplow

En Sony Xperia Z4 Ultra på 6,2″ med 4K-skärm hade i alla fall fått igång mig 🙂

Skuggan777
Gäst
Skuggan777

Om man kopplar den till en 4k TV eller monitor kan det ju vara bra om den har hårdvara som klarar av 4k. 🙂