Small preview image

Netbooks har blivit synonymt med små, lätta och underpresterande bärbara datorer som säljs till relativt låga priser. Under fjärde kvartalet i år kommer dock en ny kategori ”netbooks” att dyka upp på marknaden och då under ett nytt namn, smartbooks. Den gemensamma nämnaren i dessa smartbooks är att de använder sig av ARM-arkitekturen istället för Intels populära Atom-plattform och man vill visa sitt genetiska arv från smartphone marknaden även i plattformens namn.



Men det finns även en mer marknadsmässig anledning till smartbook-namnet som vi skrivit om tidigare.



Anledningen ska vara att netbook, även om det är ett välkänt begrepp, blivit något skamfilat och förknippat med långsamma datorer. Qualcomm vill med smartbook-namnet få konsumenter att förknippa sina system med kraftfulla smartphones istället, hurvida detta är en lyckad PR-kupp återstår att se.


Precis som väntat kommer nu flera ARM-baserade hårdvaruplattformar dyka upp på marknaden, bland annat Qualcomms SnapDragon och NVIDIAs Tegra processorer.



De första smartbooksen väntas dyka upp på marknaden under fjärde kvartalet 2009 och det från en uppsjö olika tillverkare som Acer, Foxconn, Compal och Pegatron. Tillverkare som både säljer enheter under sina egna namn samt genom outsourcing.


Fokus verkar ligga på 8,9-tums formatet men även 10,1-tums modeller sägs vara på gång. Vilka operativsystem man kommer använda sig av är ännu lite oklart, men någon form av Linux-baserade OS lär de flesta vända sig till.


Källa: DigiTimes

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid