Skatteverket utredare sägs arbeta hårt på att hitta metoder för att spåra och identifiera personer som gör affärer med bitcoin och andra kryptovalutor.

Bitcoin och kryptovalutor har blivit en populär betalningsmetod inte bara för teknikentusiaster utan även för många personer och organisationer med mindre ädla uppsåt. Nu berättar skatteverket för Svt.se att man jobbar hårt på att hitta sätt för att spåra affärer som görs upp med bitcoin och andra elektroniska ”valutor”. Lösningar som skulle göra det möjligt att hindra att bitcoin används för penningtvätt och kriminella uppgörelser.

Just den privata säkerheten är samtidigt en av kryptovalutans starkaste slagord och även om det är lätt att spåra betalningar mellan elektroniska plånböcker är det svårare att se vem som faktiskt äger kontona som används.

Nu säger svenska Skatteverket att man i samarbete med flera utländska skattemyndigheter börjat utveckla sätt att även spåra de som använder kryptovalutorna. Detta bland annat genom att kunna kräva ut uppgifter från olika aktörer och i vissa fall har man större möjligheter än polisen för att få ut dessa uppgifter från exempelvis banker och telefonbolag.

– I vår mer offensiva verksamhet finns nu ett antal exempel på att vi lyckats identifiera de som använt bitcoin. Att spåra transaktionerna är lätt, att spåra personerna är lite svårare men vi har långtgående möjligheter att efterforska sådan information, säger Daniel Särnqvist, ansvarig för en del av Skatteverkets arbete med kryptovalutor, till Svt.se.

Förutom grövre brottslingar jobbar skatteverket även med de nya skattefrågor som uppkommit efter introduktionen av kryptovalutor. Där privatpersoner som handlar eller gräver kryptovaluta måste ta upp sina reavinster eller förluster i deklarationen.

Kryptovaluta, Bitcoin, Ethereum – Vad är det och hur fungerar mining?

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
1 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Morkulfredrik Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Xelf
Medlem
Xelf

Störtlöljigt. skatteverket är inte ute efter brottslingar. de fick ett silverfat med brottslingar i och med panama härvan. den stölden är nu bortglömd under mattan och utav miljarderna i skatt som uteblivit så har de flesta lämnat in sina muntliga rättelser under golfrundan och får småskulder istället för riktig skatt(gamla kompisen, klart vi fixar till ett shysst nytt blad till dig. det vet du vännen)..Problemet är väl snarare med en helt fri valuta som inte går att styra , utan bank och skatt, blir det fri marknad, på lika villkor, en stats största mardröm, utan bank och avgift. de kriminella… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

BitCoin är inte så anonymt som många tror, får du bara tag på en betalning så kan man alltid följa block kedjan till andra betalningar och tillslut så kommer man fram till en person. Lite mer krävanda än vanliga banker men skattemyndigheterna har fått en del verktyg på sistone som gör det betydligt enklare. Självklart ska det betalas vinst skatt (inkomst av kapital) även på BitCoin, även se som försöker komma undan moms men hjälp av BitCoin, eller alla kryptovalutor för den delen, bör dömas även för försvårande. Jag tycker om konceptet och har även minat en del själv för… Läs hela »

Xelf
Medlem
Xelf

Riksbanken håller just nu på att skapa en egen digital valuta. jomen tjena. Det är precis det vi behöver. en valuta med alla fördelar, fördelade lika på alla användare, i en ofelbar kedja till samtliga användare, och inga nackdelar. som tex en central bank som styr den. shysst. smart initiativ ifrån en central bank. en bank-styrd valuta som konkurrerar med banklösa valutor. tro inte att skatteverket inte sitter i samma båt. målet är att destabilisera kryptovalutor. samtliga stora banker kommer gå samman, i detta gemensamma mål.