Grafikkortstillverkaren Nvidia och minnestillverkaren SK Hynix har nu ingått ett avtal som ska se till att Nvidia har en stadig ström av GDDR6-videominne för nästa generations grafikkort.

Nvidias grafikarkitektur Pascal har nu fyllt två år gammal. Exakt vad företaget har planerat härnäst är fortfarande oklart. Det ryktas om att nästa generations grafikkort från Nvidia kommer att se dagens ljus i juli. Dock fortsätter specifikationerna för Nvidias kommande grafikkortsmodeller vara oklara.

För de mest högpresterande Pascal-modellerna har Nvidia använt sig av grafikminne i form av GDDR5X. Detta har lett till spekulationer och rykten kring att det kan bli GDDR6 som står till grund för den kommande generationen.

Nu har Nvidia och SK Hynix ingått avtal som fastslår att minnestillverkaren ska stå för tillverkningen av videominnet till Nvidias kommande grafikkort. Mycket väl är det GDDR6 det rör sig om. Det framgår dock inte om det rör sig om den generation som väntas avtäckas inom kort, eller modeller som dyker upp längre fram i tiden. Det är även oklart om det rör sig om samtliga modeller ur den kommande generationen eller endast en handfull som får GDDR6-minne.

Då specifikationerna för Nvidias nästa grafikkortsmodeller ännu inte har bekräftats går det inte att säga hur mycket grafikminne modellerna får. Den ”tätaste” kretsen från SK Hynix ligger på 8 GB, något som kan få en grafikkortsmodell för konsumenter utrustad med 16 GB minne verka mindre trolig. Det går dock inte att säga säkert i dagens läge.

SK Hynix har två typer av GDDR6, en som når 14 Gbps vid 1,35 volt samt en något tillbakadragen variant på 12 Gbps vid 1,25 volt. Skulle minnesbussen vara 256-bitars ger det en möjlig teoretisk bandbredd på 448 GB/s. Nästan 100 GB/s mer än dagens GDDR5X-modeller.

Allt som återstår nu är att vänta och se om det blir en ny grafikkortslansering i juli månad. Nvidia ska även hålla presskonferens den 30 maj, ett ypperligt tillfälle att avtäcka nya produkter om det nu vankas en ny generation grafikkort till sommaren.

Nvidia Geforce GTX 1180 ”Founders Edition” uppges anlända i juli

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid