Vi rapporterade nyligen om att de första BTX-baserade moderkorten dykt upp på marknaden och då tog vi upp det problemet att man även måste använda sig av BTX-kompatibla chassi för att bygga ett system enligt den nya standarden.
Med brist på både moderkort och chassi som nyttjar BTX-standarden är det i dagsläget inget attraktivt alternativ för en desktop PC. Det vill säga så länge man inte köper ett komplett kit med moderkort och chassi.


Det är här Shuttle kommer in i bilden då man i sin sanna ”vi vill vara först med det mesta på SFF-marknaden”-anda nu lanserar det första SFF-barebonet som förlitar sig på BTX-standarden.


Vi har sedan tidigare fått en vink om att detta system var på väg men nu har alltså den officiella lanseringen gjorts av Shuttle.


Shuttle SB86i heter barebonet och moderkortet använder sig av Intels styrkrets 915G vilket betyder stöd för Socket 775 CPU, DDR400, integrerad grafik och stöd för PCI Express-grafikkort.
Andra intressanta features är Gigabit Ethernet, 8 kanalsljud (7.1), FireWire, USB2.0, SATA-RAID m.m.


Vad som även är nytt är ”i”-chassit som inte enbart är förändrat på insidan för BTX-standarden utan även medför en helt ny estetisk design.Av bilderna att döma har Shuttle lyckats skapa en mycket stilren och smakfull design med gömd optisk enhet och en mängd anslutningsmöjligheter på sidan i framkant av barebonet.


Vad som även är värt att nämna är att i-chassit är tillverkat i stål, en klar kontrast mot Shuttles tidigare aluminium-modeller. Stål har bättre akustiska egenskaper och kan således sänka ljudnivån.


Att det första BTX-SFF-barebonet skulle vara vigt åt Intels Pentium 4-plattform är föga överraskande. Men vi hoppas Athlon 64 kan börja få lite mer fokus på SFF-marknaden där Intel faktiskt fortfarande står sig till synes mycket stark.


Shuttle SB86i ser dock ut som ett mycket trevligt system och vi hoppas få se mer av detta i framtiden. Tills dess kan ni läsa mer om barebonet på Shuttles hemsida.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid