shuttle banner

Den välkända barebone-tillverkaren Shuttle har visat upp en ny serie med ultrakompakta stationära datorer som hämtar inspiration från Intel NUC. Den nya serien kallas NC01U och bygger på Intels nya stationära Broadwell-processorer, levererat i ett knappt 3 centimeter högt chassi.

Shuttles nya minidatorer riktas mot de som vill ha en lite enklare arbets- eller surfdator eller en HTPC, i tillräckligt litet format för att gömmas undan bakom en skärm eller TV men rymlig nog för att öppnas och uppgraderas. NC01U mäter in på 141 x 141 x 29 millimeter, vilket placerar den i en storleksklass snarlik Intel NUC eller Gigabyte Brix.

117b

Innanför skalet sitter en Broadwell-baserad processor ur Celeron-, Core i3-, Core i5- eller Core i7-serierna, förmonterade under en kompakt kylarlösning. Det medföljer även ett trådlöst nätverkskort med stöd för 802.11ac och bluetooth, men minnen och lagring (via en 2,5-tums SATA-enhet eller M.2) får köpas till separat. Det finns gott om portar att tillgå på både fram- och baksidan, däribland HDMI, mini Displayport, ethernet, RS-232, minneskortsläsare och totalt fyra USB-portar.

Utmärkande för Shuttles nya barebones är att de får en typ av extern PCI Express-anslutning på undersidan. Exakt hur den kommer fungera i praktiken är inte klargjort ännu, men tänkbara kommande användningsområden är allt från externa grafikkort till extra nätverkskort eller snabb flashlagring. Shuttle lovar att fler detaljer kommer offentliggöras inom kort.

Likt Intel NUC och Gigabyte Brix kan NC01U monteras med VESA-fäste bakom en skärm, eller för den delen fästas på undersidan av ett skrivbord eller en TV-bänk. Instegspriset blir 140 euro för Celeron-modellen, 314 euro med Core i3, 388 euro för Core i5 och 520 dollar för Core i7, motsvarande omkring 1 400, 3 100, 3 900 respektive 5 200 kronor när de når butik i slutet av oktober.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Relaterade artiklar

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ZiderSvenTobakdlq84Morkul Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
SvenTobak
Gäst
SvenTobak

Varför måste alla minidatorer med Intel hårdvara se så billiga ut? Sapphire Edge-VS8 med AMD inuti som min mor haft i ett par år är klart den bästa jag sett hittills och jag förväntade mig att det skulle komma fler som den med nyare och kraftigare komponenter men nej alla liknar Intels grundkoncept med sina plastiga fyrkantiga lådor.

Sapphire Edge-VS8 har förövrigt fungerat ypperligt till allt mor gjort hittills och har varit och är en riktigt bra dator.

http://www.sapphiretech.com/productdetial.asp?pid=7AB99714-713A-4A5A-9224-034576DE4040&lang=eng

Morkul
Medlem
Morkul

Att just denna modell är fyrkantig och ”ful” beror till stor del på att du kommer kunna stapla ”kuber” på varandra där kontakter (som synes i nedre vänstra kant på bild) måste ligga i kontakt med varandra för att fungera.

Personligen tycker jag dock om designen. Minimal, en dator ska inte vara något som sticker ut utan vara så anonym det vara går. Men smaken är som baken.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Shuttle var ju snyggare än VS8 i min mening, jag vill inte att min dator ska se ut som ett rymdskepp. Smaken är som baken.

SvenTobak
Gäst
SvenTobak

[quote name=”dlq84″]Shuttle var ju snyggare än VS8 i min mening, jag vill inte att min dator ska se ut som ett rymdskepp. Smaken är som baken.[/quote]

Som ett rymdskepp? Vet inte om jag vill att datorn ska se ut som ett rymdskepp heller, beror väl på rymdskeppet antar jag.

Zider
Gäst
Zider

Nä Sapphiren var inte snygg nånstans, föredrar Shuttlen alla dagar då.