ASUS GTX 580 DirectCu II är ett formidabelt grafikkort när det kommer till överklockning, speciellt då under flytande kväve. Vi har tidigare rapporterat om kortets och överklockarnas (elmor och Kinc) framfart i ASUS-labbet, då fokus legat på att testa ett enkelt grafikkort. Till helgen fick man dock förstärkning av finnen Petri ”SF3D” Korhonen och ett kort i systemet blev fyra och inte helt oväntat fokuserade gänget på världsrekord i 3DMark Vantage.

Grafikkortet har tidigare nått över 1 500 MHz igenom samma test, men då ska vi även minnas att ett enkelt kort är lättare att handskas med än fyra stycken i samma system, speciellt då kylningen är begränsad till GPU-tuber av ”slim”-variant istället för i princip obegränsad tjocklek om man bara använder sig av ett kort. I testerna användes Kingpins Tek-9 som enligt Petri var pressade till gränsen av GTX 580:s värmeutveckling redan vid dryga 1200MHz igenom Unigines Heaven-benchmark och dryga 1100MHz i 3DMark Vantage.


Testsystemet som användes bestod av följande komponenter:

  • ASUS Rampage III Extreme
  • ASUS ROG Xpander
  • ASUS GTX 580 Direct CU II
  • Intel Core i7 990X
  • A-Data XPG 3x2GB
  • Antec HCP 1200W PSU x 2
  • SF3D OC Inflection point + 4 x Kingpin slim
  • Windows 7 64-bit Ultimate

Under vad vi bara kan förmoda var en ganska upptagen helg gick man lös på en bunt rekord, däribland tidigare nämnda 3DMark Vantage, där slutnoteringen blev hela 75982 poäng vid frekvenserna 1105/1301 på alla fyra grafikkort och hela 6470MHz på i7-990X-CPU:n.


Det nuvarande 3DMark Vantage-världsrekordet – klicka för större bild

Förutom detta fann trion även lite tid till Unigine Heaven, där grafikkortsfrekvenserna var en aning vässade till 1200/1301, samtidigt som CPU-frekvensen hade sänkts till dryga 6200MHz.


Unigine Heaven Benchmark – X5967.557 p – klicka för större bild

Även 3DMark 03 fick sig sin beskärda del av uppmärksamhet, även där polerades världsrekordet av SF3D, elmor och Kinc. Slutnotan landade på 229 421p, vilket är dryga 1200 poäng över det tidigare rekordet satt av taiwanesen NickShih. Frekvenserna här var avsevärt lägre på grafikkortet (952/1259), då testerna i stort sett är begränsade av CPU-frekvensen, som här istället skruvades upp till 6594MHz med över 1.9V.


Det nuvarande 3DMark 03-världsrekordet – klicka för större bild

ASUS GTX 580 DirectCu II är utan tvekan ett monstruöst grafikkort och med herrar som SF3D, elmor och Kinc bakom spakarna var världsrekord kanske mindre oväntat. Att det finns potential i grafikkortet har vi redan konstaterat i vår recension, vi blir däremot väldigt nyfikna på att se om det kommande ASUS GTX 580 Matrix kan bättra på detta ytterligare, samtidigt som vi gratulerar det nya världsrekordet.

Relaterade artiklar:

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Mean MachineCalatheaMerlinenHenrik Berntsson-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Grattis gubbar! Bra jobbat som vanligt.

Henrik Berntsson
Admin

grattis 🙂 brutalt

Merlinen
Medlem
Merlinen

Grattis 🙂

Det är SF3D som lägger upp alla resulatat på HWbot ?

Marcus Heinemo
Medlem

Riktigt bra frekvenser, hur man lyckas få igenom en så bra runda med 5 pots övergår mitt förstånd.

btw tycker jag Kinc passar bra i skäggstubb :-* Monstru är min OC förebild vad gäller utseende.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Calathea”]btw tycker jag Kinc passar bra i skäggstubb :-* Monstru är min OC förebild vad gäller utseende.[/quote]
Själv tyckte jag min flickvän var snyggast på MOA förra året, för att ta ett annat exempel, men alla har ju sina preferenser. 😛

Marcus Heinemo
Medlem

😮

lol jaja, vi snackar skägg här, inget annat. För övrigt tycker jag att ”Mink” ska greppa termosen å ge sig på i7 990. Men det kanske bara är jag.

Mean Machine
Gäst
Mean Machine

[quote name=”Calathea”]:o

lol jaja, vi snackar skägg här, inget annat. För övrigt tycker jag att ”Mink” ska greppa termosen å ge sig på i7 990. Men det kanske bara är jag.[/quote]
Det kan komma att hända förr än du anar. 🙂