Ett av de stora problem med servrar och datacenter, eller rättare sagt för de som håller på med sådant är att de har en viss strömbudget att följa. Vi vet sedan tidigare att Bulldozer är designad för att nå låg strömförbrukning och kommer med en relativt avancerad Turbo Core-funktion, men nu skriver serveransvarig på AMD John Fruehe att man kan begränsa TDP på deras nya serverprocessorer efter behov.

En snabbkurs i TDP är att det står för Thermal Design Power och är en riktlinje för vilken kylning som ska användas och vad en krets drar i ett värsta falls scenario. AMD:s Valencia som kommer med 4-8 kärnor och Interlagos med 8-16 kärnor ska få en väldigt smart finess för att begränsa detta TDP-värde.

Funktionen kallas för TDP Power Cap och gör att du i BIOS mycket enkelt kan sänka TDP-värdet på en processor med steg av 1W. Köper man en 105W TDP-processor går det enkelt att vrida ned den till exempelvis 90W. John Fruehe förklarar i ett foruminlägg exakt hur TDP Power Cap fungerar:

”Keep in mind that with power capping, TDP over rules the clock speed in some cases.

Let’s say you buy a 105W TDP processor and set it at 90W. For some workloads you might still get base clock speed, and possibly even boost.

But if you set it at 90 and your workload needs 95W to reach full clock speed, you might end up with a top clock speed that is slightly lower than base.

The feature is for customers that value power efficiency over clock speed and performance. Think of web, cloud and other workloads where lots of low power cores are the norm” ~ John Fruehe

Olika typer av applikationer och mjukvara belastar en processor olika så trots att man dragit ned smärtgränsen i BIOS kan man ändå få hjälp av Turbo Core vissa gånger, med i andra fall kanske man får en klockfrekvens som är något lägre än grundfrekvensen.

TDP Power Cap är mer eller mindre en väldigt avancerad form av undervoltning med officiellt stöd från AMD, men det går inte att vrida upp en processor över det TDP-värde modellen skeppas med i form av överklockning. AMD ska fortsätta med processorer i olika modeller med olika TDP-värden utan TDP Power Cap är bara en funktion för att se till att man inte överstiger en viss strömförbrukning och göra vissa val enklare för sina konsumenter.

Mycket i Bulldozer-arkitekturen ska styras av TDP, däribland Turbo Core då processorn har dedikerat en bit kisel för att hålla koll på strömförbrukningen vilket är varför Bulldozer ska kunna gå upp i Turbo-läge trots att samtliga kärnor belastas så länge man håller sig under det utsatta TDP-värdet. Det är ännu oklart om vi får se något liknande på den stationära sidan i konsumentvarianter av den nya arkitekturen.

Källa: AMD

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Jacob HugossonshaglordSwedish Berserk-Boris- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Boris-
Medlem
-Boris-

Riktigt smidigt det där. 🙂
Hoppas på en motsvarighet för överklockare. Där man kan ställa upp TDPn efter behov. Bara att fylla i 180W och se klockfrekvensen skjuta i höjden. 🙂
Smidigare än vanlig klockning som tar bort fördelarna med Turbons balansering mot TDP-taket.

Eventuellt svårare att stabilitetstesta bara. :/

Svensken
Medlem
Svensken

Riktigt smart funktion! Kanske därför Intel försenade Sandy Bridge E för konsumentmarknaden. De vill kanske förbättra sina E varianter för servermarknaden. 😉

Micke
Medlem
Micke

Det här är väldigt smart och liksom med Llano’s alla nyheter för desktopdatorer vill jag påpeka att detta är särskilt användbart för bärbara datorer. Ser fram emot att se en sådan finess för den marknaden. Sätter lite mera fokus på just vikten av TDP och inte klockfrekvens och multiplier som får lite felaktig uppmärksamhet. Med mera medvetande om TDP så kanske det kommer komma bärbara med uppgraderingsbar kylning för att kunna utnyttja en viss cpu mera effektivt. Hjälper nog till att sålla ut budgetdatorer som snikar på kylningen. Även litegran som 80 Plus certifieringen har gjort med nätagg som försöker… Läs hela »