Flera av USAs största elektronik- och mjukvaruföretag, bland annat Microsoft, Apple, Facebook och Twitter, har skrivit under ett brev där de begär att president Obama och kongressen ska tygla underrättelsetjänsten NSAs övervakning av internet – men räcker det för att få igenom en ändring, eller återfå kundernas förtoende?

USA och NSA har verkligen varit nyckelord under den gångna hösten. Vad som inleddes med att visselblåsaren och systemadministratören Edward Snowden läckte information från den amerikanska underrättelsetjänsten i somras har lett till en lavin av minst sagt pinsam information från den amerikanska regeringens sida. Information som påvisat att övervakningen av internet sträckt sig betydligt längre än vad vi känt till tidigare.

Övervakningshösten 2013

Hela cirkusen har dels lett till ett rejält minskat förtroende för den amerikanska regeringen, men för vår bransch har vi även fått se liknande minskning i förtroende för teknikföretagen. Att en underrättelsetjänst bedriver spionage såg många som en självklarhet, även om omfattningen inte var bekräftad. Men informationen om PRISM-programmet, som innebar att underrättelsetjänsten hade samarbeten med flera av världens största elektronikföretag som Microsoft, Facebook och Apple för att få tillgång till användarinformation, togs av många som en väldigt trubbig kniv i ryggen.

Mer information har tillkommit under hösten, om NSAs spionage och avlyssning på europeiska och asiatiska ministrar, bakdörrar i allt från routrar till slumptalsgeneratorer för krypteringsalgoritmer och inbrott i företagens privata fibernät utan fullmakt. Som Resultat har den bittra undertonen spritt sig som en löpeld bland bloggar, kommentarsfält, politiker och bland de inblandade företagen själva.

Företagen sätter ner foten

Nu har flera amerikanska företag, däribland Apple, Microsoft, Yahoo, Facebook, Twitter, Linkedin och AOL, gått samman och skapat en gemensam hemsida som begär en reform kring underrättelsetjänstens bevakning av internet. På hemsidan finns dels en sammanfattning av de reformer som företagen begär, och dels ett öppet brev riktat mot president Obama och den amerikanska kongressen.

”We understand that governments have a duty to protect their citizens. But this summer’s revelations highlighted the urgent need to reform government surveillance practices worldwide. The balance in many countries has tipped too far in favor of the state and away from the rights of the individual — rights that are enshrined in our Constitution. This undermines the freedoms we all cherish. It’s time for a change.”
– Öppet brev till president Obama och den amerikanska kongressen via reformgovernmentsurveillance.com

Man lägger på hemsidan upp fem principer för reformerna:

  • Begränsa regeringens befogenhet att få tillgång till användardata
  • Ge översikt och ansvarstagande kring informationsinsamlande
  • Ge mer genomskinlighet och öppenhet kring vilken data som begärs ut
  • Respektera det fria informationsflödet
  • Undvik internationella konflikter

”Människor använder inte teknik de inte litar på”

Flera av företagen har även lagt upp korta uttalanden från representanter gällande deras ställningstagande. Här hittar vi uttallanden bland annat från Facebooks VD Mark Zuckerberg, Googles VD Larry Page med flera.

“People won’t use technology they don’t trust. Governments have put this trust at risk, and governments need to help restore it.”
– Brad Smith, Microsoft

Microsofts citat från Brad Smith ringar in en väldigt viktig fråga i det hela för samtliga dessa företag. Flera av företagen, inte minst Google, Facebook, Apple och Microsoft, sitter på väldigt stora mängder användardata och bygger en betydande del av sin affärsmodell kring detta. Brist på förtroende från kunderna kan visa sig vara oerhört giftigt för företagen, som förväntas kunna säkerställa att den data som de får i förtroende hålls säker, både från privata inkräktare och massövervakning.

“Twitter is committed to defending and protecting the voice of our users. Unchecked, undisclosed government surveillance inhibits the free flow of information and restricts their voice. The principles we advance today would reform the current system to appropriately balance the needs of security and privacy while safeguarding the essential human right of free expression.”
– Dick Costolo, VD Twitter

Twitters ställningstagande blir ganska intressant ur en politisk synvinkel, inte minst med tanke på dess roll som ett politiskt medium. Inte bara håller många av världens mest inflytelserika politiker hus på Twitter, utan det är även här vi fått se väldigt många anonyma politiska ställningstaganden från delar av världen där yttrandefrihet inte är en självklarhet. Vetskapen om att en regering, amerikansk eller inte, potentiellt kan hämta ut information om skribenten vid behov kan sätta stora käppar i hjulen för den typen av aktivitet.

För sent att backa tåget?

Frågan alla ställer sig är såklart om det här ställningstagandet kommer göra någon inverkan och om vi verkligen kan hoppas på den här typen av reformer när övervakningen redan är så här långt gången. Många kommer för den delen ha svårt att sopa PRISM-skandalen under mattan i första taget, och det är en grop i förtroendet som kommer ta väldigt lång tid att reparera.

Det öppna brevet kan läsas i sin helhet tillsammans med uttalanden från företagen på den gemensamma hemsidan här.

Relaterade nyheter

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Clarence Hogland

Utav alla dessa företag så var det endast Apple jag hade kunnat tro om dom sagt att dom hade försökt stoppa detta. Och då Endast under Steve Jobs fana. Men nu? Nepp, det finns ett ”frikort” för alla våra så kallade västerländska demokratier som kallas ”Nationens säkerhet” som tydlige överstiger alla lagar, även andras nationers lagar. När folk säger att mellanöstern ligger flera decennier bakom oss i utvecklingen så blir jag lite ledsen, deras Politiska(religiösa) maktstruktur är före vårt så kallade demokratur. Enda jag är rädd för är när någon med vapen, oberoende sida, tappar fattningen och gör något idiotiskt… Läs hela »