Spanien grinar illa över Googles insamlande, hantering och lagring av användaruppgifter, som anses bryta mot landets integritetslagar. Som följd har de tilldelat Google 900 000 euro i böter, motsvarande cirka 8,1 miljoner svenska kronor.

EU har på senare tid tittat med ett strängare öga på Google och liknande företag och deras hantering av användarnas data. Handel med personuppgifter har kommit på tal, så väl som tvivelaktigt val av data som använts för riktade annonser.

Flera länder, däribland Spanien, Frankrike, Storbritanninen, Italien, Nederländerna och Tyskland, har övervägt att ge Google böter i samband med de vad de anser är tvivelaktig hantering av användardata. Förstnämnda, Spanien, har nu bestämt sig för en bötesumma på 900 000 euro för det amerikanska företaget.

Motiveringen är dels hanteirngen av användardata och dels att Google lagrar datan på obestämd framtid utan att användaren får någon insikt i hur länge och till vad datan används. Ännu finns inga uppgifter gällande om Google planerar att överklaga beslutet eller inte.

Google har minst sagt gott om pengar i kassan, så dessa böter i sig kommer inte göra någon permanent skada i budgeten. Däremot kan Google få större problem om de övriga länderna som övervägt en bötfällning väljer att gå samma väg som Spanien.

Källa: Wall Street Journal

Relaterade nyheter

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Anders63BogeyCarl HolmbergSegen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
dafi2
Gäst
dafi2

Google har mer i kassan än spaniens bnp

Medlem
Valentin Bockarovski

Woow, €900.000 = 8.1 miljarder kronor 😆

Det skall nog vara 8.1 miljoner kronor 😀

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”tinywiz”]Woow, €900.000 = 8.1 miljarder kronor 😆

Det skall nog vara 8.1 miljoner kronor :D[/quote]

Det blev lite fel i förmiddagsmatten där, artikeln är nu uppdaterad. 😉

Segen01
Gäst
Segen01

”Spanien, har nu bestämt sig för en bötesumma på 900 miljoner euro för det amerikanska företaget.”

900 miljoner euro är en hel del pengar.

Carl Holmberg
Gäst
Carl Holmberg

[quote name=”Segen01″]”Spanien, har nu bestämt sig för en bötesumma på 900 miljoner euro för det amerikanska företaget.”

900 miljoner euro är en hel del pengar.[/quote]

Det blev ett fel från vår sida där, och artikeln är uppdaterad. Den korrekta summan är 900 000 euro, vilket känns är [i]en aning[/i] mildare för Googles del.

Bogey
Medlem
Bogey

Bra gjort utav Spanien, dock är summan på böterna alldeles för låga.
Hoppas fler länder hakar på.

Betänk att Google är ett mycket stort företag och extremt rikt och ansens begått många överklamp emot många jämför med vad den stackars piraten som fick 4,3 millar i böter för EN film.

Synd att det inte var en nolla mer i böterna som skrevs först.

Anders63
Gäst
Anders63

Beloppet 900000€ måste betraktas som ett skämt. Tacka vet jag tysk lagstiftning. I Sverige ställs ca 1/4 av alla rättegångar in. För den åtalade har inte kommit till rättegången. I Tyskland ställs inga rättegångar in. Man genomför rättegången utan de åtalade och straffet blir vad åklageren föreslår. Ett exempel är när en tysk linuxkonsultfirma stämde SCO som påstod att linux innehöll stulen kod. Kod stulen från SCO. I USA stämde SCO IBM men i Tyskland stämdes SCO för förtal. SCO struntade komma till rättegången. Domstolen gav SCO 10000€ i böter samt 14 dagar på att dra tillbaka sina påståenden om… Läs hela »