Googles medgrundare Sergey Brin uttrycker sin oro över vårt mest öppna och fria medel: Internet är på väg. Han pratar om att mycket starka krafter runt om i världen är ute efter att kontrollera det, och går även på andra företag om hur de behandlar mjukvara och personlig information.

Medan majoriteten företag verkar stå bakom och stödja lagändringar som ska göra allt från att kontrollera, till att spara person- och kommunikationsdata är det vissa som står ut från mängden. Däribland har vi sökjätten Google som starkt slår på trumman att Internet ska förbli ett fritt verktyg för att dela information. Efter att ha slutat censurera deras sökmotor i Kina mot regeringens önskan tillsammans med cyberattackerna mot Google och andra framstående företag i Silicon Valley som härstämmade från Kina, fick företaget att dra stora delar av sin verksamhet ur landet.

Underhållnings- och mediaindustrin är drivande krafter bakom att försöka driva igenom nya lagförslag som ofta inkräktar på yttrandefriheten, i sitt mål att stoppa piratkopiering. Regeringar världen över har även börjat rada upp sig av antingen samma anledning, eller för att helt enkelt censurera Internet från allt de anser vara farligt – för vår egen säkerhet. Googles medgrundare Sergey Brin uttrycker sin oro över var Internet är påväg till The Guardian.

”Very powerful forces that have lined up against the open internet on all sides and around the world”. ”I am more worried than I have been in the past, it’s scary.”

Förutom sin oro mot regeringar och mediaindustrin, så passar han även på att kritisera Facebook och Apple. Båda företagen kontrollerar vilken mjukvara som ska används genom deras tjänster, vilket betyder att man helt måste följa deras regler vilket han menar är väldigt restriktivt. Han ser Facebooks ovilja att dela med sig av användardata, och menar på att det hade varit omöjligt att skapa deras söktmotor med dagens restriktioner och hinder som han säger hindrar innovation.

FacebookEn av företagens huvudkonkurrenter får ta kritik

Å andra sidan så har även Google kritiserats högt gällande integritetsfrågor, vilket fick företaget att släppa en ny sekretesspolicy för de som valt att använda deras tjänster. Google äger mycket data om samtliga som valt att använda någon av deras tjänster, och har ett flertal gånger blivit tvingade att dela med sig av detta till amerikanska myndigheter. Han försäkrar dock att Google gör de bästa de kan, men att de i slutändan är tvingade att följa landets stadgar.

“We do everything possible to protect the data. If we could wave a magic wand and not be subject to US law, that would be great. If we could be in some magical jurisdiction that everyone in the world trusted, that would be great … We’re doing it as well as can be done,” fortsätter Sergey Brin.

Är Google en av de ”starka krafterna” som är emot öppenheten i Internet, eller kan de anses vara en av de goda i fråga? Faktum är att ingen kan vara säker på någonting, och att det sker allt för mycket bakom kulisserna vi inte har någon insikt i. Sergey Brin tar dock upp många intressanta och oroväckande punkter, och det är tyvärr bara en tidsfråga innan nästa lag som sätter upp restriktioner på Internet eller är integritetskränkande kommer i kraft.


Relaterade nyheter:

8
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
UT_lolS0urcerr0RRed32floppermcnaldo Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Många är ju oroliga för Google också, att de sparar användardata osv och skulle nog lägga till Google också på den listan på saker man bör vara oroliga för. Min åsikt är att jag håller med Sergey Brin helt och hållet, att mediaindustrin definitivt inkräktar på yttrandefrihet och mänskliga rättigheter, att stater gör det (ofta under premissen att vi måste skydda dig, käre medborgare, mot terrorism och barnporr) är helt klart. Att Apple är ett riktigt skitföretag är säkert, men det går ju låta bli köpa deras prylar och likaså Facebook, ingen som tvingar nån vara med där. Så, mediamaffian… Läs hela »

kacktjarn
Medlem
kacktjarn

Håller med föregående talare till stor del. Tycker dock att man inte ska lägga ner allt för mycket tid att klandra och fundera över själva företagen. Visst beter sig Apple fruktansvärt illa och Facebook är fullt av funktioner som påverkar människor negativt. Vad jag tycker är det riktiga problemet är ju dessa människor som använder dessa produkter och gör allt elände på egen hand. Vi har ju allt i våra egna händer och kan själva påverka hur vi lever våra liv till stor del. Skulle ingen använda alla ”dåliga” produkter så skulle dessa försvinna. Något väldigt tragiskt är att det… Läs hela »

Mikael
Medlem
Mikael

Det här inlägget blandar ihop två viktiga frågor.
1. Friheten på internet
2. Användarnas integritet på internet

Enligt mig är dessa två saker tydligt sammankopplade, men nästan motsatser till varandra. Google har nästan alltid tagit tydlig ställning för ett så fritt internet som möjligt. Det de oftast får kritik för är att den information de samlar in är integritetskränkande.

flopper
Medlem
flopper

använd inte internet.
enkelt.
om man inte vill bli reggad.

att internet ska begränsas är av samma orsaker som man byggde läger i tyskland och då inte för picknick.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

För att vända på allt, Om internet går åt helvete kanske vi kommer välja att spendera mindre tid framför våra datorer och istället återgå till en sundare livsföring.

När jag tittar på människor idag ser jag mest folk med trötta nergångna ögon. Vet inte om det har med datorer att göra, men vi skulle nog ändå få se mycket fler entusiastiska livfulla blickar (ala 80-talet) omkring oss ifall vi slutade bränna så mycket energi på våra datorer/mobiler.

Red32
Gäst
Red32

[quote name=”S0urcerr0R”]

När jag tittar på människor idag ser jag mest folk med trötta nergångna ögon. Vet inte om det har med datorer att göra, men vi skulle nog ändå få se mycket fler entusiastiska livfulla blickar (ala 80-talet) omkring oss ifall vi slutade bränna så mycket energi på våra datorer/mobiler.[/quote]

Folk hade mer ”livfull blick” på 80 talet eftersom de drog kokslinor till frukost och ekonomiska konjukturen låg all time high runtom i västvärlden. Har inte ett skit med datorer att göra.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

[quote name=”Red32″]Folk hade mer ”livfull blick” på 80 talet eftersom de drog kokslinor till frukost och ekonomiska konjukturen låg all time high runtom i västvärlden. Har inte ett skit med datorer att göra.[/quote]Hahaha 🙂Men det är väl snarare nu för tiden man har en mer liberal inställning till droger. Man tycker lixom det är helt ok att människor är lite wacko.På den tiden utmärkte man sej om man tog droger, medans det nästan blivit mainstream nu för tiden. Iaf i storstäder. Men det är inte bara ”livfullheten” som var på topp innan 90-talet. Folkhälsan var så god att folk knappt… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

Enligt den här artikeln på Wiki stödjer Google lagförslagen CISPA:
[url]http://en.wikipedia.org/wiki/Cyber_Intelligence_Sharing_and_Protection_Act[/url]