Under april kom det ut uppgifter om att Samsung tänkte sälja av sin hårddisk-division till Seagate. Med tanke på det krympande antalet tillverkare på marknaden drog EU-kommissionen genast igång en utredning för att se hur det skulle påverka marknaden. Kommissionen har nu sagt att man inte har några invändningar mot affären.

Efter utredning sammanfattar EU-kommissionen, att trots att affären kommer göra att det koncentrationen av aktörer på marknaden blir mindre, så tror man inte att affären kommer påverka konkurrensen i EU-området eller i alla fall en stor del av det. Affären kommer till större delen att påverka 3,5″-hårddiskar, medan 2,5″-segmentet borde känna av minimala effekter då Samsung aldrig var så stor på den fronten.

Seagate har nu tillåtelse av EU-kommissionen att köpa upp Samsungs hårddisk-division för 1,375 miljarder dollar som delvis kommer köpas med hjälp av Seagets aktier. Affären kommer göra att Samsung äger ungefär 9.6% av Seagate och får därmed möjligheten att tillsätta en person i Seagets styrelse. Samsung och Seagate kommer därför också få en närmare relation än tidigare, där Samsung ska förse Seagate med NAND-minne, medan Seagate ska sälja sina hårddiskar till Samsung att använda i persondatorer till ett förmånligt pris.

Vad som nu kommer finnas på marknaden är tre aktörer som tillverkar 3,5″-hårddiskar, Seagate, Western Digital och Hitachi. När vi tar in 2,5″ i beräkningarna kommer en fjärde aktör upp i form av Toshiba. Lägligt för Seagate, så väntas de i samband med affären bli världens största aktör på hårddiskmarknaden efter att Western Digital senaste dagarna stött på problem.

I Thailand har det regnat mer än vanligt, vilket orsakat översvämningar som tvingat Western Digital att tillfälligt stoppa produktion i flera fabriker. Två av deras fabrikerna är översvämmade, och man har behövt flytta mycket av utrustningen till högre plan av byggnaderna. 60% av deras hårddiskar tillverkas i Thailand, och Western Digital väntas därför inte kunna fullfölja alla orders man har vilket kommer tvinga köpare till andra tillverkare.

Det här kommer ge Seagate ett gyllene tillfälle att återigen bli den största hårddisktillverkaren på marknaden, när man tar med uppköpet av Samsung i beräkningarna. Speciellt då Western Digital sagt att det kommer ta flera kvartal att återhämta sig från översvämningarna.

Källa: EUbusiness

Relaterad nyhet:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid