Seagate introducerade för ett tag sedan sina Momentus XT-hårddiskar, vars syfte var att ge oss det bästa från SSD och hårddisk-världen i ett paket. Nu lanserar Seagate generation två, med större hårddiskutrymme och en större SSD som ska användas som cache-minne.

Första generationen Seagate Momentus XT kom i storlekarna 250, 320 och 500 GB, tillsammans med 4 GB NAND som fungerar som cache-minne och var i formfaktorn 2.5-tum. Vad hårddisken gör är att läsa av vilka filer som blir lästa oftast, och via interna algoritmer så sparar den denna data på NAND-minnet, men raderar även den data som används mindre än annat. På sikt ger det här SSD-lik prestanda i de applikationer och filer som används mest i datorn, oavsett filtyp.

4 GB NAND är dock inte stort, så med andra generationen Momentus XT har man i alla fall dubblerat detta. Den nya hybrid-hårddisken får 750 GB kapacitet med två 375 GB-plattor, samt 8 GB inbyggt NAND-minne som agerar cache-minne. Hårddisken ligger fortfarande på 2.5-tum för att passa i bärbara såväl som stationära datorer, och har nu fått stöd för SATA 6.0 Gb/s-gränssnittet.

Seagate_Momentus_XTSeagate Momentus XT 750 GB kommer att finnas tillgänglig i butik inom kort, med prislappen 189 dollar vilket borde bli runt 1 700 kr i Sverige. Men med tanke på den höga efterfrågan på hårddiskar efter översvämningarna i Thailand är prisuppgifter ingenting vi med garanti vet kommer gälla framöver. Enligt tidiga listningar på prisjakt ligger priset på hela 2 700 kr, och är man inte i behov av så mycket utrymme rekommenderar vi hellre att titta på en SSD.

Relaterade artiklar:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
pagu0191Sebbe-Tjalve-Jacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
WIRN

Låter inte 8GB fortfarande rätt snålt…?

Tempel
Medlem
Tempel

Hybridlösningar är just hybrider, priset för ssd med prestandan hos en hdd. En riktig SSD och en extern hdd om man nu måste ha utrymmet.

Danne980
Medlem
Danne980

Jag tycker också det lät snålt. Med tanke på att 8-16gb brukar man ha till ramminne nu för tiden. Iofs kanske dessa mest är lämpade för laptops. Känns lite onödigt om detta cache minne cachar samma sak som ramminnet,

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

[quote name=”Danne980″]Jag tycker också det lät snålt. Med tanke på att 8-16gb brukar man ha till ramminne nu för tiden. Iofs kanske dessa mest är lämpade för laptops. Känns lite onödigt om detta cache minne cachar samma sak som ramminnet,[/quote] De cahcar inte samma sam som RAM. RAM inehåller allt minne, filer, variabler och sådant som är aktivt just precis här och nu.HDD cache kommer in i leken när du ska spara den informationen som ligger i RAM, till en mer permanent lagring (säg spara ditt worddokument). När du trycker på Spara så flyttas informationen från RAM till HDDn. men… Läs hela »

Sebbe
Medlem
Sebbe

Prova att starta word, Excel eller IE. Stäng sedan programet genast och starta det igen efter 20 sekunder. Du märker att det tar bara 2 sek att starta jämfört med första starten.

Samma sak är det om du jämför med när datorn var nyinstallerad, vissa program du kör ofta går snabbare att starta. Jag använder IE varje dag. Det tar nu mera bara 1 sek att starta IE mot när datorn var nyinstallerd då det tog ca 10 sek att starta IE eftersom det laddas in i uppstarten. Windows ”lär sig” vilka program man använder mest.

PG™
Medlem
PG™

med ett löjligt högt pris uppåt 2700 så får man ju en fet SSD istället.
bättre val skulle jag tycka iaf.
om jag inte missat något enormt bra med hybrid som är bättre än en SSD

Medlem
Marre

[quote name=”pagu0191″]med ett löjligt högt pris uppåt 2700 så får man ju en fet SSD istället.
bättre val skulle jag tycka iaf.
om jag inte missat något enormt bra med hybrid som är bättre än en SSD[/quote]

Kolla vad en SSD på 750GB kostar!
Detta är en kompromiss, du får bra prestanda för det mesta och ok utrymme. Vill man ha detta ex.v i en laptop och vill inte bära på en separat lagringsdisk så är inte detta helt fel.