Seagate lovar en bred lansering av en 20 TB-hårddisk senare i år. Lanseringen kommer efter en smyglansering för företag under 2020. För första modellen är det klassisk PMR-teknik som gäller.

Om du inte hängt med på hårddiskmarknaden de senaste åren, är du kanske förvånad över att det finns hårddiskar med 18 TB lagring att köpa i butik. Hårddiskar är fortsatt relevanta, trots att SSDer fortsätter att dominera för många applikationer. Utvecklingen fortsätter och nu bekräftar alltså Seagate att den första 20 TB-hårddisken för konsumenter kommer att lanseras senare i år.

Flera 20 TB-diskar på väg

Även Western Digital har 20 enheter för företag.

Det var under hårddisktillverkarens senaste kvartalsrapport som de bekräftade den kommande produkten. Strikt talat är den kommande enheten varken världens eller Seagates första hårddisk. Företaget säljer redan 20 TB-hårddiskar i begränsad skala till företagskunder men siktar alltså på en bred lansering under årets andra halva. De första enheterna för konsumenter kommer att skilja sig från de redan lanserade modellerna. Den första 20 TB-modellen för konsumenter ska använda den klassiska PMR-tekniken. Företagsmodellen använder den relativt nya HAMR-tekniken, som använder en laser för att värma upp delar av disken för att skriva på ett material som är mer stabilt när det inte är upphettat.

Seagate har tidigare satsat stort på SMR-teknik, som placerar spår omlott för att skapa mer utrymme på samma diskyta. SMR har stor potential att sänka priser på produkter med hög kapacitet. Seagate meddelar att de utvecklar SMR-versioner av 20 TB-hårddiskar men den traditionella PMR-tekniken kommer alltså vara först ut. Det betyder att de första enheterna inte kommer att ha den ekonomisk nytta som SMR kan erbjuda. Priserna kommer med andra ord sannolikt vara höga. Det förvånar visserligen sannolikt ingen. Vi vet i nuläget inget om ett pris för 20 TB. Vi kan dock konstatera att många 18 TB-enheter kostar runt 7 000 kronor i dag.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid