Förutom världens rymligaste SSD presenterar Seagate även en av sina rymligaste enheter hittills, ett fartmonster med fyra SSD-enheter i en.

Utöver sin bjässe till SSD på 60 terabyte visar lagringsjätten Seagate även upp en annan intressant enhet under Flash Memory Summit i Kalifornien. Nytro XP7200 kommer i form av ett PCI Express-kort du ansluter direkt till moderkortet, och kombinerar totalt fyra mindre SSD-enheter för att nå riktigt höga hastigheter.

Fyra M.2-enheter i en SSD

Under den rejäla värmespridaren sitter nämligen fyra stycken M.2-enheter av modell Nytro XM1440. Var och en av dessa är en fullfjädrad PCIe-SSD med fyra PCIe 3.0-kanaler, vilket innebär att XP7200 använder alla 16 kanaler i en fullstor PCIe-plats.

Resultatet är en SSD som med en kapacitet på 3,8 eller 7,7 terabyte beroende på konfiguration, och en maximal sekventiell läshastighet på hela 10 gigabyte per sekund. Skrivhastigheten landar i sin tur på 3,6 gigabyte per sekund, och för slumpmässig data listas 940 000 IOPS vid läsning respektive 160 000 IOPS vid skrivning.

Med det sagt så är det lagringskapacitet och energieffektivitet som Seagate skyltar mest med, inte överföringshastighet. Rimligtvis hade det gått att nå ännu högre hastigheter med en sådan här lösning om ännu snabbare M.2-enheter använts – 10 gigabyte per sekund är dock allt annat än långsamt.

Varken pris eller exakt lanseringsdatum är offentliggjort i nuläget, men mer information bör dyka upp under hösten och närmare årsskiftet. Räkna dock inte med att det blir en billig investering – det här är inte en SSD tänkt för konsumenter, utan snarare för arbetsstationer och servrar.

Lägsta pris på Prisjakt.nu

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid