Seagate har nu bekräftat att företagets mekaniska hårddiskar med HAMR-teknik och lagringskapaciteter på 20 terabyte kommer att börja dyka upp under december månad.

I sin senaste rapport bekräftade Seagate att lanseringen av nästa generations mekaniska hårddiskar fortfarande kommer att ske enligt plan. Dessa hårddiskar som kommer att lanseras i december månad nyttjar en teknik kallad Heat-Assisted Magnetic Recording (HAMR). En teknik som enligt Seagate ska ha varit under utveckling sedan 90-talet.

Dessa hårddiskar kommer att erbjuda lagringskapaciteter på upp till 20 terabyte. Detta är dock långt ifrån vad Seagate förväntar sig kunna göra med denna nya typ av hårddiskar. Tillverkaren förväntar sig kunna erbjuda hårddiskar vars lagringskapaciteter kan nå upp till massiva 50 terabyte från och med år 2026.

Hur pass HAMR-tekniken står sig mot andra tekniker, till exempel Energy-Assisted Perpendicular Magnetic Recording (ePMR) och Microwave-Assisted (MAMR) som används av konkurrenter som Western Digital är något som återstår att se. Vi vet inte heller om HAMR kan komma att dyka upp i hårddiskar menade för konsumenter eller om de kommer att bli exklusiva för Seagates utbud av serverorienterade enheter.

Klart står dock att mekaniska hårddiskar är långt ifrån döda och att deras lagringskapaciteter kommer att öka avsevärt under de kommande åren.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid