Att dagens datorer blir snabbare och snabbare för var dag som går är allmän kännedom, och enligt många så är det bara bra. Man kan använda datorerna till saker som tidigare ansågs som science fiction, allt tack vare utvecklingens rasande fart.


Snabba processorer och grafikkort i all ära, men det finns fortfarande en komponent i datorn som framför alla andra inte utvecklats så mycket hastighetsmässigt de senaste åren. Jag tänker givetvis på hårddisken. Visst, de har blivit större och till en viss mån lite snabbare, men det har inte varit några revolutionerande framsteg.


Länge har det talats om NCQ, Native Command Queuing. Det är en teknik som i kombination med Serial ATA-gränssnittet äntligen ska införas för oss privatpersoner, och som ska optimera sättet hårddisken arbetar med vår värdefulla data.


The Tech Report har fått tag i en av Seagate’s nya SATA-diskar med NCQ-stöd och jämfört den med allt från Western Digital’s Raptordiskar till SCSI-diskar, allt för att utröna om det kan vara någonting för oss konsumenter att spendera våra slantar på.


”ATA HARD DRIVES are easily the slowest components in today’s PCs. They may also be the dumbest and most inefficient, but Native Command Queuing (NCQ) could change all that. By intelligently re-ordering I/O requests, command queuing can make drives smarter, more efficient, and ultimately faster, all without increasing spindle speeds or adding on-board cache. Sweet.”


Det är alltid roligt att det händer någonting på hårddiskfronten, men frågan är om NCQ gör någon väsentlig skillnad i prestanda eller om det bara är ännu ett sätt att norpa åt sig några slantar extra från våra redan så plågade plånböcker?


Kolla in testet hos The Tech Report så får du svaret.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid