Efter Intels investering i ASML, har ASML skickat investeringsförslag till andra stora aktörer på marknaden i jakt på mer pengar för att ytterligare accelerera utveckling av framtida tillverkningsverktyg. TSMC har bekräftat att de fått förslaget, men ska enligt uppgifter avvakta i väntan på Samsungs drag.

ASML ligger på framkant inom litografiska verktyg, någonting som hela halvledarindustrin är beroende av för att fortsätta krympa kretsar till nya noder. För att accelerera utvecklingen kommer Intel köpa sig in och äga 15 procent av företaget för 2,55 miljarder Euro, samt investera ytterligare 830 miljoner Euro till utveckling av verktyg EUV-litografi och wafers på 450 millimeter i diamater. Flytten till 450 millimeter wafers från 300, väntas sänka produktionskostnaderna med 30 – 40 procent, medan EUV kan eliminera flera steg i tillverkningen för att ytterligare driva ned kostnaderna.

450mm_investment2

ASML söker nu fler investerare och TSMC har bekräftat att de har fått ett investeringsförslag. TSMC ska enligt källor till DigiTimes vara vaksamma i väntan på om Samsung väljer att investera i bolaget. Samsung har traditionellt sett alltid givit aktivt stöd till utvecklare av litografiverktyg inom Sydkorea, men då dessa börjar halka efter är det möjligt att Samsung nappar på ASML:s förslag. Det är inte fel att anta att UMC, GlobalFoundries och övriga företag inom branschen fått samma förslag av ASML.

450mm_investment

År 2000 påbörjade övergången från 200 till 300 millimeter wafers som gav samma prisreduktion som 450 väntas resultera i. Men den initiella investeringen i utveckling låg på hela 12 miljarder dollar för industrin i sin helhet, en investering som inte väntas ha betalt av sig förrän 2014 – hela 14 år senare. För 450 millimeter väntas det bli ännu högre med en slutnota på 15 – 20 miljarder dollar och här är det ännu för tidigt att spekulera i när den nya waferstorleken har betalat av sig. När det handlar om den här typen av summor är det inte lustigt att ASML är ute efter andra aktörer som kan hjälpa till finansiellt på ett långsiktigt plan.

Källa: chipworks


Relaterad nyhet:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid