Under veckan har det spelats en historisk omgång i frågesportprogramet Jeopardy i USA. Den IBM-utvecklade superdatorn Watson tog sig an tävlingens två mest skickliga mänskliga deltagare, Ken Jennings och Brad Rutter, som efter en tre dagar lång kamp fick se sig besegrade med en rejäl marginal.

IBM:s skötebarn startade tävlingen något tveksamt där både Jennings och Rutter plockade hem de första poängen. Men fick upp farten och låg i delad ledning med Rutter på 5 000 dollar efter första dagen. 

Andra dagen tog Watson kommandot i tävlingen och även om superdatorn missade en ”daily double” avslutades dagen med en rejäl ledning. Något som efter tredje dagens tävlande avslutades med en förkrossande seger för Watson på 77 147 dollar mot Ken Jennings 24 000 dollar och Brad Rutters 21 600 dollar.

Watson har utvecklats under 4 år och med kostat på många miljoner dollar har 25 forskare arbetat på att skapa en dator smart nog att tävla i den populära frågesporten. Watson är byggt på samma AI-teknik (artificiel intelligens) som användes i bland annat shackdatorn Deep Blue i slutet på 1990-talet.

watson

Watson som i TV-programmet Jeopardy gestaltades av en stor datorskärm har i själva verket hela 2 880 processorkärnor till sitt förfogande och ett minne på 15 TB som var fullsmockat med information och kunskap som lagrats under årens utveckling. Watson var dock inte uppkopplad mot Internet under tävlingens gång. Det stod ganska snabbt klart att kunskapsdatabasen är närmast grundlös men att den artificiella intelligensen fortfarande har svårt att uppfatta och tolka undermeningar och ordvitsar som ofta dyker upp i tävlingen.

“The Holy Grail here is to create a technology that can understand what you’re asking, the way you’re asking it,” sa Dave Ferrucci, chefsforskare i Watson-projektet. “People want to do more with all the content we have.”

Genom sin vinst i Jeopardy vann Watson 1 miljon dollar som kommer att skänkas till välgörenhet. Samtidigt som superdatorn visade hur långt tekniken kommit ser vi även vad som verkligen skiljer dator från människa.

Källa: Bloomberg

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
PoontuslazarothSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Imponerande dator. Tänk bara 2880 kärnor! Det är mäktigt! Är den baserad på IBM Power serie eller är den skräddarsydd för detta ändamålet?

lazaroth
Medlem
lazaroth

Krossa var väl att ta i. Såg programmet på Youtube och killen till vänster var inte alls långt efter. Hade datorn haft mindre tur (ja, tur!) med att få dubbleringsfrågorna samt sista frågan så kunde likväl han till vänster ha vunnit.

Hur som helst är det imponerande att bygga en så pass bra AI, även om datorn helt klart omöjligt kunde svara på vissa typer av frågor.

Poontus
Medlem
Poontus

snart har vi en Terminator på riktigt…