Det händer oerhört mycket på kretstillverkningsmarknaden just nu och Globalfoundries i samarbete med Samsung tävlar ivrigt med Taiwanesiska TSMC. Faktum är att Samsungs och Globalfoundries utveckling gått snabbare än väntat, och massproduktionen har redan inletts av 14-nanometerstekniken.

Nya tillverkningstekniker som kommer användas i nästa generations grafikkretsar och systemprocessorer är på ingång, vilket leder till en intressant övergång inte minst för grafikmarknaden. Medan Nvidia fortsätter sitt samarbete med TSMC för att nästa år övergå till den nya 16-nanometerstekniken så ligger konkurrenterna Samsung och Globalfoundries i framkant med sin nya 14-nanometersteknik.

Globalfoundries och Samsung tidigt ute

Faktum är att massproduktionen av Samsungs och Globalfoundries 14-nanometers FinFET-teknik redan har inletts, och volymproduktionen kommer inledas under första halvan av 2015. Då levereras den första vågen av 14-nanometerskretsar, FinFET LPE, eller Low Power Early, som kommer underlätta övergången till den nya processnoden. Under andra halvan av nästa år kommer sedan LPP, Low Power Plus, som bygger vidare på samma teknik. Sistnämnda blir kompatibel med LPE, så kretsdesigners kan börja få ut sina kretsar på LPE för att sedan finslipa dem ytterligare med LPP med minimal extra insats.

Tql6pWo

Det är fortfarande oklart exakt vilka kunder som kommer dra nytta av den nya 14-nanometerstekniken, men en tänkbar kandidat är AMD som förväntas migrera till ny tillverkningsteknik både för sina nya grafikkretsar och sin kommande nya processorarkitektur, Zen. AMD:s tidigare uttalanden har dock antytt att en migrering till FinFET inte kommer ske förrän 2016, och att de istället kommer fortsätta med 28 nanometer samt en mellanlandning på 20 nanometer under nästa år.

Samtidigt jobbar konkurrenten TSMC på att få ut sin nya 16-nanometersteknik, som förväntas börja volymproduceras till andra halvan av nästa år vilket därmed ger Samsung och Globalfoundries ett märkbart försprång. Att alla dessa aktörer nu står inför tröskeln till att få ut nya, effektivare kretsar är dock goda nyheter oavsett vem som når ut först, då både lägre strömförbrukning och bättre prestanda är att vänta av nästa generations grafikkretsar och processorer.

Källa: Digitimes via Wccftech


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid