Den nya 16-nanometerstekniken från TSMC är på ingång och bland de samarbetspartners som redan skrivit upp sig för leverans hittar vi grafikjätten Nvidia. Men mer mystiskt är att konkurrenten AMD lyser med sin frånvaro från listan, trots ett tydligt behov av uppdaterat kisel.

Den efterlängtade övergången till ny tillverkningsteknik på grafikmarknaden närmar sig med stormsteg efter att vi nu har stått kvar på 28-nanometerstekniken i flera år. Det är Taiwanesiska TSMC som står vid rodret för den tillverkningsprocess som förväntas bli aktuell för både Nnvidia och AMD, och masstillverkningen kommer dra igång på allvar nästa år.

Tystnad från AMD om 16 nanometer

Redan när testtillverkningen utannonserades gick Nvidia ut med ett uttalande om att de har ett nära samarbete med TSMC och att de ser fram emot att tillverka nästa generations Geforce-grafikkretsar med den nya processnoden. TSMC kommer hålla en årlig konferens där flera nyckelkunder kommer närvara, däribland Nvidia, för att ta del av mer information om både 16-nanometerstekniken och även 10-nanometerstekniken som i sinom tid kommer avlösa den.

Intressant nog så står AMD inte med på närvarlolistan, och frågan är varför så är fallet. Ett alternativ är att det inte är en komplett lista och att AMD helt enkelt glömdes bort. Ett annat alternativ är att AMD inte har ett lika starkt samarbete med TSMC som Nvidia har och att de ännu inte har planerat sin övergång till nästa tillverkningsteknik. AMD har inte heller gått ut med ett officiellt uttalande om sina planer.

https://www.nordichardware.se/images/labswedish/nyhetsartiklar/Forskning/TSMC_16nm_FFp/largethumbnails/tsmc_semiconductor_fab14_production_4.jpg

Vår förhoppning är givetvis det förstnämnda alternativet, men innan AMD utannonserar några officiella planer på att ta sina Radeon-grafikkretsar till en mindre processnod vet vi inte med säkerhet hur det röda laget kommer manövrera under 2015. Det står i alla fall klart att med nuvarande arkitekturer i åtanke så har AMD inte riktigt råd att låta Nvidia få ett försprång i både arkitekturoptimering och tillverkningsteknik. Dessutom förlitar sig AMD även på ny tillverkningsteknik för att konkurrera mot tillverkningstekniskt självständiga Intel på CPU-marknaden

De första grafikkretsarna med 16-nanometers FinFET-teknik bör börja levereras som tidigast under tredje kvartalet nästa år, vilket innebär att vi antagligen kan förvänta oss nästa generations grafikkretsar från Nvidia och förhoppningsvis även AMD någon gång under andra halvan av 2015.

Källa: Wccftech


Relaterade artiklar

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
KaffiMannFanBoyisobit Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
isobit
Gäst
isobit

Glömmer man verkligen ”bort” ett så stort företag som AMD? 😥

FanBoy
Gäst
FanBoy

Men på fullaste allvar… vem håller koll på nyheterna egentligen. Det har ju nyligen skrivits om att AMD förmodligen siktar på 14nm FinFet som Global Foundry och Samsung utvecklat. Detta kan ju då förklara avsaknaden av AMD närvaro på den där listan. Det kan vara ett mycket smart drag av AMD att skippa TSMC om nVidia hoppar på 16nm FinFet där. Skillnaden i 2nm FinFet c:a 14% mellan tillverkningsteknikerna kan kanske göra hela skillnaden för AMD så de får ett riktigt övertag mot nVidia. Vore grymt bra med ett övertag mot nVidia så konkurrensen hårdnade ordentligt. Det skulle också föra… Läs hela »

KaffiMann
Medlem
KaffiMann

Kanskje litt dumt å spekulere I det, men tidligere har det jo vært en del leveranseproblemer grunnet dårligere yields ved overgang til Nye prosesser hos TSMC. Husker ihvertfall at det har vært en nyhet en gang eller to før. Mener at dette kan være en av grunnene til at AMD har større interesse av tettere samarbeid med Global Foundries og Samsung. Tidligere har de vel sagt at de ikke vil låse seg til en spesifikk leverandør, men det kan vel endre seg.