ACTA – Anti-Counterfeiting Trade Agreement – skapade svallvågor av protester världen över när handelsavtalet signerades av ett drygt tjugotal medlemsländer tidigare i år. ACTA som är ett kontroversiellt handelsavtal för att stoppa piratkopiering världen över har dock nu stoppats i EU.

EU-parlamentet röstade nyligen om ACTA-avtalet skulle få leva vidare inom EU, endast 39 röster gav handelsavtalet sitt stöd medan 478 röstade för att avtalet skulle förkastas och 165 ledamöter valde att lägga ner sina röster. Ett resultat som betyder att ACTA inte kommer att införas i något EU-land – åtminstone inte i sin nuvarande form.

ACTA var ett globalt handelsavtal som var tänkt att användas för att skydda immateriella rättigheter och slå ner hårt på piratkopiering och varumärkesförfalskningar. Avtalet som förhandlades fram i hemlighet av ett tiotal företrädare från bland annat USA, EU och ett flertal andra länder. Förutom att avtalet togs fram bakom låsta dörrar har flera av avtalets ganska radikala lagförslag skapat mäktiga protester både på internet och i flera storstäder. Bland annat har många hävdat att det egentligen varit stora kommersiella krafter som legat bakom avtalsförslaget.

Bland annat skulle ACTA göra det möjligt för myndigheter att tvinga internetleverantörer att lämna ut personuppgifter och information om sina kunder ifall de misstänkts för upphovsrättsbrott. Avtalet skulle även ge polisen friare händer och låta dem agera även utan anmälningar från rättighetsinnehavaren. Andra exempel var att gränspoliser skulle få rota igenom MP3-spelare efter upphovsrättskyddad musik samt att biobesökare skulle kunna åtalas för att filma i en biosalong med sina mobiltelefoner.

De globala protesterna är troligtivs den största anledningen till att opinionen svängt angående ACTA-avtalet men troligtvis är det bara en tidsfråga innan vi får se andra liknande handelsavtal på tapeten men Anti-Counterfeiting Trade Agreement är nu dött och begravet.


7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
thisLagl0rdenUT_lolTempelSegen01 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Pholostan
Medlem
Pholostan

Det var då för väl. Kan man pusta ut för den här gången.

this
Medlem
this

Sånt jävla slöseri med tid och pengar…

Segen01
Gäst
Segen01

Borde inte vi som konsumenter kräva kompensation för att våra skattepengar slösats på detta viss på samma sätt som musikindustrin kräver kassettavgift av oss?

Tempel
Medlem
Tempel

Vilka 39 röstade för? Man kan ju hoppas att dessa alltid blir trakaserade i tullen när dom passerar för att kolla att dom inte har nått som kan antas vara piratkopierat. Klart vi måste kolla din telefon etc…

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Tempel”]Vilka 39 röstade för? Man kan ju hoppas att dessa alltid blir trakaserade i tullen när dom passerar för att kolla att dom inte har nått som kan antas vara piratkopierat. Klart vi måste kolla din telefon etc…[/quote]
Här kan man själv lista ut det:
http://www.lobbynomics.com/2012/07/acta-vote-in-the-european-parliament-on-4-july/

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Diverse Moderater och Folkpartister valde lägga ned sina röster iaf, vilket egentligen var ”för att inte rösta om det nu utan dra ut på det så folk hinner glömma bort det”, vilket egentligen är ”för”, vilket gör att jag inte kan rösta på de partierna iaf.

Verkar bli PP igen, min minst bortkastade röst någonsin om jag får säga det själv (iaf i EU-valet).

this
Medlem
this

[quote name=”Segen01″]Borde inte vi som konsumenter kräva kompensation för att våra skattepengar slösats på detta viss på samma sätt som musikindustrin kräver kassettavgift av oss?[/quote]
Helt klart! Sånt jävla slöseri med pengarna man sliter ihop och de bara sitter där och arbetar med saker som ändå inte tillför något till samhället.