Kommer vi kunna kontrollera artificiell intelligens om den väl blir tillräckligt avancerad? Den frågan ställer sig Elon Musk, VD för Tesla Motors och grundare till bland annat Paypal och Spacex. Musk menar att AI inte bara kan vara farligt, utan rent av det största hotet mot mänskligheten någonsin.

Elon Musk är idag kanske mest känd för sin position som VD för elbilstillverkaren Tesla Motors, men han har också arbetat – och arbetar fortfarande – med flera andra projekt. Musk var en av grundarna till den välkända betalningstjänsten Paypal och driver idag även rymdteknikföretaget Spacex, en av de största privata aktörerna inom rymd- och raketforskning.

Musk ställer sig dock inte lika positiv till all teknologisk utveckling, och inte minst är det artificiell intelligens som Tesla-chefen ställer sig särskilt skeptisk till. Anledningen är att artificiell intelligens, om tekniken blir tillräckligt avancerad och utspridd, kan vara svår att kontrollera och oförutsägbar.

musk_tesla

”With artificial intelligence we are summoning the demon. In all those stories where there’s the guy with the pentagram and the holy water, it’s like yeah he’s sure he can control the demon. Didn’t work out.”

Under en föreläsning på MIT ska Musk ha sagt att AI inte bara är farligt, utan rent av kan vara det största existentiella hotet mot mänskligheten någonsin – rent av farligare än kärnvapen. En metafor som användes var att utveckling av artificiell intelligens är som att åkalla en demon.

Samtidigt är artificiell intelligens en något flyktig term, inte minst med tanke på vad den vanligtvis innebär idag. Idag används AI i allt från datorspel till industriell automatisering, samtidigt som vi inte ser någon av den oförutsägbarhet som Musk beskriver. Den artificiella intelligens vi har idag är just artificiell och är tänkt att imitera intelligens utåt sett eller åstadkomma samma eller snarliga resultat som när en människa sitter bakom spakarna – det rör sig dock inte om att imitera några faktiska tankegångar, moraliska frågor eller några av de andra uppgifter som en mänsklig hjärna handskas med. Åtminstone inte ännu.

Skillnad på AI och AI?

Särskilt intressant blir det att väga in Teslas egen satsning på AI i och med det autopilot-system som håller på att utvecklas. Detta är ett typexempel på modern AI, men är något som Musk inte har tagit upp i sina varningar. Så frågan är vad Musk i slutändan faktiskt varnar för – att försöka uppnå en faktisk tänkande dator, komplett med inlärningsförmåga och hjärnplasticitet, eller att lämna över allt större delar av mänskligt ansvar till automatiserade system?

Samtidigt forskas det aktivt inom flera av världens största företag och universitet på just AI och dess användningsområden. Att utveckla artificiell intelligens hjälper oss dels att utöka möjligheterna för vad vi kan göra med modern teknik och dels att förstå mer av hur biologisk intelligens så som vår egen faktiskt fungerar. Om resultaten kan vara så farliga som Musk varnar för är dock fortfarande för tidigt att säga.

Källa: Washington Post via CNBC


Relaterade artiklar

6
Leave a Reply

avatar
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
SoWErAGoran TunC-ManChristofferS Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Torbjörn Peter Zadik

Har vi ej redan sett misslyckande av denna så kallade prognos i ngn film ? massa så kallade ai robotar i ngn container etc……

Medlem
Wargreymon

Bilden med cirkeln får han att se ut som Pippi Långstrump 😆

ChristofferS
Gäst
ChristofferS

Tror självfallet att han menar självtänkande, lärande AI etc. Förstår hans tankegångar och kan helt klart hålla med. Tänk Skynet, maskinerna i Matrix, filmen AI, Transcendence eller vad den heter, listan kan göras lång på exempel där AI inser att mänskligheten är Jordens största hot och mot sig själva. Bara att vi är för dumma för att inse det själva..
vilket sätt skulle ett automatiserat system vara ett hot? Mer än att våra jobb kan försvinna och ökande lathet? :p

C-Man
Gäst
C-Man

[quote name=”Torbjörn Peter Zadik”]Har vi ej redan sett misslyckande av denna så kallade prognos i ngn film ? massa så kallade ai robotar i ngn container etc……[/quote]

”I Robot” med Will Smith.
Bygger på Isaac Asimovs berömda bokserie om robotikens lagar.

Goran Tun
Gäst
Goran Tun

Det enda som behövs för att denna dystopi ska realiseras är tid. Oundvikligt verkar det vara på längre sikt. Lägga förändrings-/tillverkningsmöjligheter i ”händerna” på AI-strukturer förefaller vara minst sagt korkat!
GT

Erik
Medlem
Erik

Vi får bara hoppas att den som lyckas skapa den första riktiga AI är någon som även lärt den mänsklig moral… typ som i tvserien: Person of interest.