dexmo

Virtuell verklighet blir allt mer avancerat när det kommer till hur den visuella upplevelsen och hur vi navigerar i en VR-värld, men interaktionen är fortfarande något av ett frågetecken. Nu vill robotföretaget Dextra ge ett steg i rätt riktning med Dexmo, ett par handskar som ger virtuell känsel.

Att ge en visuellt mer verklighetstrogen upplevelse i VR-headset som Oculus Rift handlar idag främst om att skruva upp upplösning och uppdateringsfrekvens, vilket med den nuvarande utvecklingen bara är en tidsfråga. Fler och känsligare sensorer låter oss navigera i VR mer naturligt, exempelvis i form av den nya rörelseigenkänningen som introducerades i Crystal Cove-prototypen av Oculus Rift.

Men när glasögonen väl är på och vi kan navigera ett i ett spel med virtuell verklighet, hur ska vi interagera med spelet utan att det bryter upplevelsen? Att använda en handkontroll är en tillfällig lösning som fungerar men som knappast känns optimal om målet är att det ska kännas som att du verkligen är i spelet. Rörelsestyrning i stil med Kinect är ett annat steg i rätt riktning, men det låter dig inte känna att du fysiskt interagerar med spelvärlden.

Som ett svar på det problemet har robotföretaget Dextra Robotics presenterat en sorts handskar som kallas Dexmo. På handskarna finns mekaniska leder som fästs i handen och på fingertopparna. Ett system kan sedan spåra var du har dina händer i exempelvis ett spel, och känna av när du försöker greppa ett virtuellt objekt. Ett motstånd appliceras då i de mekaniska lederna som därmed känns i fingertopparna och skapar en slags virtuell känsel.

slide2_4

Handskarna kan användas i kombination med ett system som kallas Stem, som låter ett spel spåra dina händer i förhållande till spelvärlden och till din egen kropp. Tillsammans med handskarna kan systemet beskrivas som ett slags exoskelett som agerar spelkontroll.

Dexmo kommer dyka upp som en Kickstarterkampanj inom kort och vid en senare kommersiell lansering hoppas Dextra på att kunna sälja produkten för omkring 200 dollar, eller strax under 2 000 kronor inklusive moms.

Källa: Dextra Robotics via Hexus


Relaterade artiklar

DELA

Leave a Reply

Var först med att kommentera!

Notifiera vid
avatar
wpDiscuz