Serial ATA International Organization, eller SATA-IO, ansvarar för att definiera och upprätthålla standarden för SATA-gränssnittet och den tillhörande standarden, och nu har man släppt revision 3.2 av specifikationen som innefattar bland annat SATA Express.

SATA-IO har nu tillkännagivit revision 3.2 av SATA-standarden som spikar en del nyheter av både det och och mindre väntade slaget. Bland annat understryker man den kommande ersättaren till SATA 6 Gbps-gränssnittet kallat SATA Express, som kombinerar SATA-kontakten med två PCI Express-kanaler för totalt 2 gigabyte per sekund i överföringshasighet.

Med SATA Express ska dagens och morgondagens rappa SSD- och hybridenheter få mer spelrum då det nuvarande gränssnittet redan hunnit bli en flaskhals. SATA Express kommer dock vara bakåtkompatibelt med äldre enheter som inte drar nytta av PCI Express-hastigheterna. Man specificerar även bland annat en del strömsparfunktioner som kommer gälla för hela standarden.

SATA_Express

Samtidigt släpper man en specifikation för den kompakta formfaktorn NGFF, eller M.2 som den kommer kallas officiellt. Delvis kommer M.2 få en stark roll i kommande ultraportabla datorer där det traditionella 2,5-tumsformatet helt enkelt är för utrymmeskrävande. Men då även M.2 kommer erbjuda PCI Express-anslutning kommer det finnas andra implementationer för formfaktorn i form av allehanda instickskort.

Hela specifikationen finns att läsa på organisationens hemsida här, och för den som vill ladda ner hela publiceringen för SATA 3.2 kan det göras här. Produkter med SATA Express kan hitta ut på marknaden redan med Intels lansering av Broadwell-plattformen med tillhörande styrkretsar nästa år, och i större utsträckning från både Intel och AMD under 2015.


Relaterade nyheter:

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
-Tjalve- Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Super! Nu ska de bara börja implementera det också!