Small preview image

Sapphire har vid flera gånger lanserat
grafikkort där man satsat på effektiv kylning med låg ljudnivå. Då har det
handlat om speciella kylflänsar och dylikt men nu har man tagit konceptet med
effektiv grafikkortskylning ett antal steg längre. Man har nämligen lanserat det
första grafikkortet på marknaden som använder flytande metall för att kyla
grafikkretsen. Vi har tidigare under veckan hört information om detta men vi ha
väntat på mer officiella uppgifter, vilket vi fått idag direkt från Sapphire
själva.


Det första grafikkortet som använder sig av kylning med flytande metall heter Sapphire Radeon X850XT PE Blizzard och enligt Sapphire ska den nya kyltekniken vara upp till 65 gånger effektivare på att överföra värme än vattenkylning och kräver heller inte några rörliga komponenter. Den nya kylaren ska ge 10 grader lägre temperaturer än Sapphires egen Artic Cooling lösning och det vid en ljudnivå 25% lägre än ATIs standardkylning.



Tekniken som Sapphires Blizzard kort använder sig av kommer från tillverkaren NanoCoolers och använder sig av ett heatpipe liknande system. Den flytande metallen leds genom kanaler från värmekällan, i detta fall grafikkortskretsen, till en kylfläns där värmen leds bort från systemet med hjälp av en fläkt. Metallen skickas genom systemet med hjälp av en elektromagnetisk pump som arbetar helt ljudlöst.



Det har ännu inte dukt upp några prisuppgifter på Sapphires Blizzard grafikkort men vi ser verkligen fram emot att följa utvecklingen av kylning med flytande metall. Speciellt då NanoCoolers även arbetar på kylare för processorer i bärbara datorer m.m.


Källa: Sapphire

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid