Sandy Bridge är nästa nya processorarkitektur från processorgiganten Intel. Med en ny 32nm arkitektur där Intel packat in en GPU-krets på samma kisel som sin CPU kommer en ny storsatsning och även om försäljningen inte väntas ta fart förrän 2011 kommer man skeppa massvis av kretsar redan i år.

Intel siktar främst in sig på mellanklassmarknaden med sin Sandy Bridge-arkitektur och LGA 1155 plattformen. De första processorerna väntas lanseras i Core i3, i5 samt i7 familjerna med två eller fyra processorkärnor.

Redan under fjärde kvartalet väntas Intel skeppa hundratusentals Sandy Bridge processorer till partners som ska förbereda system och datorer inför den kommersiella lanseringen under första kvartalet 2011. Inte mindre än 3% av alla desktopprocessorer som skeppas från Intel under fjärde kvartalet väntas vara baserade på Sandy Bridge-arkitekturen. Under första kvartalet väntas denna siffra stiga till mellan 12-13%.

intelsandy

Prestandan i de nya processorerna har i de första tester som dykt upp varit lovande men även om det handlar om en ny arkitektur ska vi inte vänta oss någon revolution i processorprestanda, även om de nya AVX-instruktionerna kan komma att ge märkbara prestandaökningar i tynga flyttalsberäkningar och media bearbetning. 

intelsandy2

Källa: X-bit Labs

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton KarmehedMartin L Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Martin L
Medlem

Någon som vet vad det blir för prestanda i grafikkretsen? Den inbyggda för i3 etc är ju riktigt usel. Vore trevligt om den blev några snäpp vassare så att laptops utan diskret logik blir lite mer användbara.