Intels Sandy Bridge processorer må tampas med både styrkretsproblem och en låst processorbuss men att den nya 32nm-arkitekturen är god för fina hastigheter är helt uppenbart. De senaste dagarna har överklockare lyckats pressa Sandy Bridge både närmare den magiska 6 GHz gränsen, samtidigt som vi sett de första testerna med x58 och x59 multipliers.

Intel har med sin senaste mellanklassplattform gjort mer eller mindre alla databussar i systemet beroende av varandra. Detta har lett till att man inte kan använda sig av bussöverklockning mer än för att vinna några enstaka procent högre klockfrekvenser på plattformens CPU:er. Istället har man fått sätta sin tro till Intels upplåsta K-modeller där multipliern i processorn går att ändra efter eget behag.

Mer information om överklockning på Sandy Bridge-plattformen

Den officiellt maximala multiplierinställningen i Intels Sandy Bridge-processorer ligger på 57. Detta betyder att man utan bussökning ska kunna nå 5,7 GHz (57 x 100 MHz). De senaste dagarna har vi dock sett hur överklockare lyckats köra sina processorer inte bara med x58 utan även x59 multiplier och nått frekvenser på över 5 800 MHz med endast luftkylning till hjälp.

Den högst uppnådda klockfrekvensen i dagsläget sägs vara 5 865,1 MHz och detta med en kombination av en x58 multiplier och 101,12 MHz processorbuss. Kylningen sköttes av en Thermalright Archon kylfläns.

sb5860

Exakt vilken multipliergräns Intel satt rent hårdvarumässigt för sina K-modeller verkar alltså vara något oklart men ett större problem idag är att få tag på moderkort då Intel som bekant stoppat försäljningen i väntan på sina nya Cougar Point-styrkretsar i april.

Källa: ocxtreme.org

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
SennebringAnton KarmehedvoleyroTempelflopper Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

om nån bekostar en ny cpu så kan jag också testa med 1.6vcore+
😆

5ghz 24/7 e bra nog för mig 🙂

Tempel
Medlem
Tempel

Sjukt imponerande helt enkelt.

När nya respinnen kommer lär vi nog få se en 6ig plattform 😀

Voleyro
Medlem
Voleyro

Inte för att vilja uppnå 6ghz gränsen, men låt oss säga man köper en 26k:an och klockar den något till 4.5 Ghz, skulle den sitta fint där som standard utan problem? Dvs, använda dessa siffror för vardagsanvändning?

Sennebring
Medlem
Sennebring

[quote name=”flopper”]om nån bekostar en ny cpu så kan jag också testa med 1.6vcore+
😆

5ghz 24/7 e bra nog för mig :-)[/quote]

1,6v e inga problem för lite snabbt testande…

Inte menat mot just dig men folk e lite fega med vcore när de benchar/testar/leker eller vad ni kallar det 😉