Hårddiskens största fördel över flashlagring idag är mängden lagringsutrymme, men med en snabbt växande SSD-industri börjar den mekaniska lagringen få det hett om öronen. Nu rör Sandisk om i grytan på allvar, och lanserar världens första SSD med hela 4 terabyte lagringsutrymme.

Allt fler väljer att strunta i mekanisk lagring datorn till fördel för flashlagring, främst på grund av dess högre stöttålighet och rejält mycket högre hastigheter. Hårddisken finns dock kvar, även om den i många fall har nedgraderats till sekundär lagring, antingen internt i datorn eller förpassat till ett externt kabinett eller en NAS. Hårddisken är trots allt fortfarande kungen av lagringsutrymme – men hur länge till?

Världens första 4 terabytes SSD

Sandisk sätter på allvar den frågan på tapeten när de lanserar Optimus Max, en SSD för datacenter med upp till 4 terabyte lagringsutrymme. Det är samma mängd utrymme som vi hittar i flera av de vassaste mekaniska diskarna idag, med skillnaden att Sandisk har tryckt in samma mängd lagring i 2,5-tumsformat. Idag ligger de största 2,5-tumshårddiskarna på 2 terabyte.

Optimus Max använder sig av 19 nanometers eMLC-NAND, och ansluts via SAS med 6 gigabit per sekund. Sandisk utlovar sekventiella hastigheter på 400 megabyte per sekund i både läsning och skrivning, samt slumpmässiga hastigheter på 75 000 och 15 000 IOPS i läsning respektive skrivning. Detta tillsammans med ett MTBF på 2,5 miljoner timmar och en pålitlighet på 1 oåterkalleligt fel per 1 017 lästa bits.

Här är det dock värt att komma ihåg att det verkligen inte rör sig om en konsumentenhet. Optimus Max är avsett för de allra mest påkostade serverhallarna och datacentren, för företag som är villiga att lägga avsevärda summor pengar på att byta ut sin mekaniska lagring mot flashbaserad lagring med bibehållen lagringskapacitet.

Flashlagringen växer snabbare

Vad som däremot gör det extra intressant är att det påvisar åt vilket håll marknaden för flashlagring är på väg i förhållande till hårddiskmarknaden. Det må kosta en smärre förmögenhet (Sandisk har inte utannonserat några specifika priser för Optimus Max), men det är nu möjligt att få flashlagring i storlek med en modern hårddisk. Det är fortfarande inte ett rimligt köp för en konsument, men av vad vi har sett hittills så växer och utvecklas flashlagringen betydligt snabbare än den mekaniska lagringen, inte minst vad gäller utrymme per krona.

Sandisk meddelar att de planerar att fortsätta dubbla lagringsutrymmet hos sina SSD-enheter med 1-2 års mellanrum, och att enheter på 6 till 8 terabyte är på väg. Det, och att tillverkningskostaderna per gigabyte faller i takt med att nya tillverkningstekniker introduceras, bådar gott för SSD som masslagring för konsumenter i det långa loppet.

Källa: Sandisk

Relaterade artiklar


sdd_guide.png

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Valentin Bockarovski

”…och en pålitlighet på 1 oåterkalleligt fel per 1 017 lästa bits”

Woow, pålitligt 😀