Microsoft har tidigare setts vevandes med vad man kallat en fyrkärnig Windows 8-surfplatta och nu kommer nya rykten om att tillverkarna bakom denna skapelse är mobilgiganten Samsung och kretstillverkaren Nvidia. Enligt de senaste ryktena ska Samsung och Nvidia utvecklat en surfplatta med Tegra 3 ”Kal-El” under huven som redan nästa vecka ska visas upp med Windows 8.

Microsoft kommer att slå upp dörrarna för sin BUILD developers conference den 13 september och fokus kommer som väntat att ligga på det nya operativsystemet Windows 8. Operativsystemet kommer inte att lanseras på konsumentmarknaden förrän till nästa höst, men det ska inte hindra Microsoft från att visa hur långt man kommit i sitt arbete.

BUILD-konferensen kommer tydligen att bjuda på flera världsnyheter. Vi ska få se det första nära samarbetet mellan Microsoft och Samsung för satsning på surfplattor, men det ska även bli första gången vi får se en konsumentliknande produkt med Nvidias fyrkärniga systemprocessor Tegra 3 – även känd som Kal-El. 

Det skulle också – något oväntat – betyda att Samsung är den första tillverkaren att anamma marknadens första fyrkärniga ARM-processor. Om man blir först ut på butikshyllorna är en helt annan femma då Windows 8 knappast är den bästa plattformen att satsa på om man vill vara snabbt ute.

windowstabletKan detta möjligtvis vara en Samsung-tillverkad surfplatta med Tegra 3 och Windows 8?

Nvidia Tegra 3 ”Kal-El” kommer att utrustas med fyra Cortex-A9 CPU-kärnor samt en kraftfullare GeForce GPU med 12 beräkningsenheter. Tillverkningstekniken är fortfarande låst vid 40 nanometer och kretsen väntas få rejält tilltagna mått, men Nvidia lovar nya energisparfunktioner som ska ge Tegra 2-liknande batteritider. Prestandan ska enligt Nvidia vara upp till 5 gånger så hög som i dagens Tegra 2-krets.

Om uppgifterna stämmer skulle det betyda att Samsung på allvar börjar titta på andra plattformar att fokusera på än bara Android. Samsung har gått starkt på Android-plattformen men har också blivit huvudmålet för rättsliga attacker från konkurrenten Apple, något man skulle kunna undvika eller åtminstone sprida ut riskerna i ett samarbete med Microsoft.

Källa: ZDnet

Relaterade artiklar:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Swedish BerserkAnton KarmehedHenrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

nu börjar det bli riktigt intressant med surfplattor 🙂 den prestandan lär räcka långt och med win 8 kan det bli finfint 🙂 Skulle tro att det är många som skulle vilja ha en win 8 baserad surfplatta, streama över nätverket till tvn i windowsmiljö skulle jag inte backa för tex

Medlem
WIRN

[quote name=”Henrik Berntsson”]nu börjar det bli riktigt intressant med surfplattor 🙂 den prestandan lär räcka långt och med win 8 kan det bli finfint 🙂 Skulle tro att det är många som skulle vilja ha en win 8 baserad surfplatta, streama över nätverket till tvn i windowsmiljö skulle jag inte backa för tex[/quote]

Precis, och dessutom på en asus transformer-liknande platta. Skulle gott fungera som enda datorn för många…

Henrik Berntsson
Admin

[quote name=”WIRN”][quote name=”Henrik Berntsson”]nu börjar det bli riktigt intressant med surfplattor 🙂 den prestandan lär räcka långt och med win 8 kan det bli finfint 🙂 Skulle tro att det är många som skulle vilja ha en win 8 baserad surfplatta, streama över nätverket till tvn i windowsmiljö skulle jag inte backa för tex[/quote] Precis, och dessutom på en asus transformer-liknande platta. Skulle gott fungera som enda datorn för många…[/quote]precis, jo asus har en klart intressant lösning med transformer är bra sugen på en sån själv faktiskt. att kunna docka med riktigt tangentbord är bättre än att skriva på surfplatta… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Jätteintressant detta. Vill även se hur prestandan är i Tegra 3. Ska bli skoj och se om Microsoft kan lyckas vinna lite andelar på surfplatta marknaden när Windows 8 släpps 2012 eller om det är försent för dom.

Medlem
WIRN

[quote name=”Swedish Berserk”]Jätteintressant detta. Vill även se hur prestandan är i Tegra 3. Ska bli skoj och se om Microsoft kan lyckas vinna lite andelar på surfplatta marknaden när Windows 8 släpps 2012 eller om det är försent för dom.[/quote]

Håller med. MS brukar göra rätt saker men sisådär 2 år för sent. Spännande att se hur det bli denna gång…