Mångsysslaren Samsung Electronics har tagit ett nytt steg inom sin bildskärmsutveckling och presenterat den första fullfärgs-skärmen som baseras på kvantprickar. Tekniken ska göra det möjligt att skapa billigare, ljusstarkare och mer energisnåla skärmar än de som används idag på bland annat mobiltelefoner och mediaspelare.

Samsungs första provexemplar av kvantpricksskärmen mäter 4 tum på diagonalen och ska dra en femtedel så mycket ström som en motsvarande LCD-skärm. Tillverkningskostnaderna ska ligga på ungefär hälften av dem hos en LCD eller OLED.

Kvantprickar består av halvledande kristaller som mäter bara några nanometer och avger ljus när de matas med spänning. Materialet och prickarnas storlek avgör vilka färger kvantprickarna ger och genom en tunnfilmstransistor matris styrs varje kvantprick av en egen transistor. Samsungs forskare har lyckats tillverka den nya skärmpanelen på både glas och flexibel plast.

Kvantprickar och skärmar baserade på tekniken är ingen nyhet i sig, men Samsung är de första som kommit längst i utvecklingen av teknken. Men även om det finns stora potential i tekniken finns det fortfarande nackdelar. Först och främst är OLED-tekniken fortfarande mer effektiv när det gäller energiförbrukning, samtidigt som livslängden fortfarande är begränsad. Samsung menar att tekniken är god för längre livslängd än dagens motsvarigheter men att man idag ser att skärmarna tappar i ljusstyrka redan efter 10 000 timmar.

Det uppskattas att skärmar med kvantprickar inte dyker upp på konsumentmarknaden förrän tidigast 2014.

Källa: Nature.com

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Anton Karmehedthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Sen är frågan om man klår OLED skärmarna vad gäller bildkvalitet.