Samsung har tidigare visat upp prototyper på OLED-TV i storleken 55″ på CES i år, men på årets World’s Fair i Sydkorea slår de till med sina första massproducerade apparater med tekniken. Modellen heter ES9500, och bjuder på en uppsjö funktioner och finesser. Men smakar det så kostar det.

OLED har varit i utveckling för TV-apparater under lång tid, och har tidigare varit alldeles för dyrt att tillverka för att kunna marknadsföras till konsumenter på allvar. Och medan så fortfarande är fallet för de allra flesta, så börjar nu en del modeller titta fram, riktade mot de kunder som är villiga att betala beskedliga summor för det allra senaste. Till skillnad från LCD-skärmar, som belyses bakifrån med antingen lysrör eller lysdioder, så är varje pixel i en OLED-panel sin egen ljuskälla. Resultatet är oerhört skarp kontrast, då ljusstyrkan kan skilja skarpt mellan två intilliggande pixlar, och en oerhört ljup svärta, då pixlarna i svarta regioner av en bild helt enkelt stängs av. Dessutom ger OLED-paneler nästan perfekta betraktningsvinklar.

ES9500 levereras med flertalet funktioner som också återfinns i Samsungs nuvarande toppmodeller. Det finns stöd för röststyrning, kontroll med gester, och TV:n kan köra appar som drivs av en dubbelkärnig processor – som dessutom kan uppgraderas. Det finns stöd för 3D, och Samsung har implementerat vad de kallar för Smart Dual View, som bygger på att två användare med varsitt par 3D-glasögon och hörlurar kan se på varsitt 2D-program samtidigt.

ES9500 beräknas komma till marknaden under andra halvan av 2012, med en prislapp på cirka 9 000 dollar, motsvarande ungefär 90 000 kronor inklusive moms – ja ni läste rätt!


Relaterade nyheter:

14
Leave a Reply

Please Login to comment
14 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
n0paxJacob Hugosson-Boris-DravondBirks Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Christian Johnsson
Medlem
Christian Johnsson

Blir inte 9000 USD typ 63000 kr ??

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Chasm”]Blir inte 9000 USD typ 63000 kr ??[/quote]

De räknar in importkostnad, svensk moms och tull.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Nästa inköp av tv blir om cirka 7-10 år. Köpte nyligen en… Men då ska det vara OLED med minst 4k.

Anton Karmehed
Admin

Som sagt, USD brukar gå att multiplicera med 10 nästan oavsett dollarkurs. Lustigt men sant och det brukar inte slå med många procent.

Jag såg ett par OLED-apparater på CES i Las Vegas från både LG och Samsung och detta är verkligen framtiden. Det är ju onekligen långt utanför mitt price range men jäklar vad jag ser fram emot en TV med närmast perfekt svärta.. 🙂

flopper
Medlem
flopper

3st i eyefinity

Birks
Medlem
Birks

Ska jag lägga dom pengarna på en tv måste den ha senaste tekniken, att den saknar 4k duger inte

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Anton Karmehed”]Som sagt, USD brukar gå att multiplicera med 10 nästan oavsett dollarkurs. Lustigt men sant och det brukar inte slå med många procent. Jag såg ett par OLED-apparater på CES i Las Vegas från både LG och Samsung och detta är verkligen framtiden. Det är ju onekligen långt utanför mitt price range men jäklar vad jag ser fram emot en TV med närmast perfekt svärta.. :)[/quote] Det där är en seglivad föreställning som oftare är helt fel än den visar sig stämma. Kolla vad en 2600K kostar i dollar och vad den kostar i kronor. Ca 310USD mot… Läs hela »

Dravond
Medlem
Dravond

Mycket får en x10 mellan $ och kr av lite olika orsaker, men sen finns det ju alltid produkter som prispressas av försäljarna och får en mer realistisk konversations ”rate”… 😆 Men denna burk verkar mycket trevlig på alla sätt utom priset som jag nog inte kommer ha råd med/välj att inte ha råd med…Men 90k kommer nog inte liknande tv kosta om runt 5år (tänker på platt tv prisraset). Var väl något år sen Sony (typ) lanserade en liten (var de typ 10″) för något liknande dyrt, så utvecklingen går ju definitivt framåt… Men uppgraderingsbar prolle i tvn är… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Priskonvertering är alltid svårt. Förutom varierande valutakurser så prissätter företagen sina produkter annorlunda beroende på vilken region de ska säljas i. Rent generellt fungerar dollar X 10 väldigt bra för att få ut svenska priser. Hur väl det fungerar beror dock på produkten i fråga, men även vilket företag den kommer ifrån. I vissa fall är det lägre, sedan har vi exempelvis Dell som ofta ligger en bit över x10 med sina bärbara system i jämförelse med amerikanska marknaden. Det är en hel vetenskap att konvertera ett pris till svenska kronor, enklast är helt enkelt att ta det gånger 10.… Läs hela »

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Jacob Hugosson”]Priskonvertering är alltid svårt. Förutom varierande valutakurser så prissätter företagen sina produkter annorlunda beroende på vilken region de ska säljas i. Rent generellt fungerar dollar X 10 väldigt bra för att få ut svenska priser. Hur väl det fungerar beror dock på produkten i fråga, men även vilket företag den kommer ifrån. I vissa fall är det lägre, sedan har vi exempelvis Dell som ofta ligger en bit över x10 med sina bärbara system i jämförelse med amerikanska marknaden. Det är en hel vetenskap att konvertera ett pris till svenska kronor, enklast är helt enkelt att ta det… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Nu var Dell bara ett av väldigt många exempel, jag kan rada upp många fler om det är så. Sedan spelar det som sagt ingen större roll vad den amerikanska prissättningen är, företagen ändrar ofta sina priser beroende på region speciellt när det kommer till just elektronik. Vad vi kan göra är en konvertering och hoppas på att det ligger på ett någorlunda rätt pris, någonting som väldigt ofta inte är fallet, tyvärr, när vi inte fått information om det svenska priset (eller för den delen vet om tv-apparaten i fråga kommer säljas i Sverige än).

-Boris-
Medlem
-Boris-

[quote name=”Jacob Hugosson”]Nu var Dell bara ett av väldigt många exempel, jag kan rada upp många fler om det är så. Sedan spelar det som sagt ingen större roll vad den amerikanska prissättningen är, företagen ändrar ofta sina priser beroende på region speciellt när det kommer till just elektronik. Vad vi kan göra är en konvertering och hoppas på att det ligger på ett någorlunda rätt pris, någonting som väldigt ofta inte är fallet, tyvärr, när vi inte fått information om det svenska priset (eller för den delen vet om tv-apparaten i fråga kommer säljas i Sverige än).[/quote] Och det… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Jag vet hur du räknade du klargjorde det i ett tidigare inlägg, jag förklarade bara hur vi resonerar i fall som dess 🙂 Det är omöjligt att hålla koll på alla företag när vissa sätter priset på under x10/x10/över x10 dollarn när produkten anländer i Sverige, och priskonvertering är som sagt aldrig lätt när det inte finns en officiell prislista att tillgå.

n0pax
Medlem
n0pax

Söta ni är när ni räknar saker 8)