Samsung förlorade första ronden i rätten mot Apple när amerikanska distriktdomaren Lucy Koh under gårdagen ställde sig bakom Apples begäran om ett säljförbud på surfplattan Galaxy Tab 10.1 i USA. Ett beslut som troligtvis ger mer långsiktliga än kortsiktliga effekter för Samsung.

Samsungs återförsäljare kommer att få sälja ut sina nuvarande lager av Galaxy Tab 10.1, men även om företaget inte får leverera fler exemplar av denna modell har företaget redan lanserat tre nya surfplattor med Android som inte påverkas av säljförbudet – bland annat Galaxy Tab 2 10.1. Samsung väntar sig heller inte att det preliminära säljförbudet ska skada företagets affärer nämnvärt, samtidigt som man förkastar domstolens beslut att gå på Apples linje.

”Apple sought a preliminary injunction of Samsung’s Galaxy Tab 10.1, based on a single design patent that addressed just one aspect of the product’s overall design. Should Apple continue to make legal claims based on such a generic design patent, design innovation and progress in the industry could be restricted,” skriver Samsung i ett uttalande

Distriktsdomaren Lucy Koh har tidigare nekat Apples krav på ett preliminärt föreläggande mot Samsung, bland annat för att Samsung kunde visa upp en konceptdesign av surfplattan daterad så tidigt som 1994. Men en federal appellationsdomstol har nu fått Lucy Koh att ändra sitt beslut, något som inte bara Samsung är förvånade över.

tabbar

”The relief being given to Apple here is extraordinary. Preliminary injunctions are rarely asked for and rarely granted. Cases involving these kinds of patents are based more on a counterfeiting theory than a competition theory, so I don’t expect this case to have ramifications for all smartphone disputes, but rather those involving design patents and the kind of product resemblance we had here,” säger Colleen Chien, professor vid Santa Clara Law i Silicon Valley.

Apple i sin tur upprepade ett tidigare uttalande där man påpekar att Samsungs ”uppenbara kopiering” av företagets produkter inte är ok. Något som faktiskt fler domstolar hållt med om när det gäller Galaxy Tab 10.1. Surfplattan har vid olika tillfällen varit stoppade för försäljning i bland annat Tyskland och Australien. Där Samsung bland annat tvingades introducera en ny modell av surfplattan i Tyskland – Galaxy Tab 10.1N.

Mest intressant blir trots allt hur Samsungs bakslag i den amerikanska domstolen påverkar andra patenttvister mellan storföretagen, det finns ju ett flertal att välja mellan.

Källa: Reuters


13
Leave a Reply

Please Login to comment
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
Lagl0rdenUlemanJacob HugossonJonneBonnectrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Lite trist att man kan ta patent på sådana basala saker, men kan förstå apple till en viss del. Börjar dock bli lite tröttsamt nu.

JD
Medlem
JD

Dags för Volvo att ta patent på hur en bil ser ut. Plåtlåda med fyra hjul, ingen annan bil får se ut så…

Sebbe
Medlem
Sebbe

[quote name=”JD_”]Dags för Volvo att ta patent på hur en bil ser ut. Plåtlåda med fyra hjul, ingen annan bil får se ut så…[/quote]

Fan vad jag skulle skratta då! Nästan så man önskade att Volvo gjorde något sådant så att domstolssystemet äntligen ser hur korkade dom är!

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

Hurra för patensystemet, hurra för Apple och Amerikanska domstolar och protektionism. Hoppas typ Korea, Kina och/eller Europa sätter stopp för Apples produkter i respektive länder så kommer vi höra gråt och tandagnisslan från Apple.

(och typ Apple Fanbois bortförklaringar och puckopåståenden om att Apple faktiskt UPPFUNNIT platta saker med runda hörn)

Nåja, man har svårt bli speciellt upprörd längre över hur patentsystemet förvridits från sitt ursprungssyfte (att skapa mervärde för hela mänskligheten) till detta…

JonneBonne
Gäst
JonneBonne

Titta på bilderna i artikeln. Tänk er sedan att skärmen stängs av på båda två och så vinklar vi dem lite. Inte fan kan någon se skillnad på de två plattorna då. … och så prova gör samma sak med en Volvo S80 och en S60 (bilar från samma tillverkare!!!) och visst ser man skillnad. Nog fasiken hade Volvo stämt den indiska tillverkare som gjort en (billig) kopia på S60:n – om den hade sett likadan ut. Fantastiskt detta hat mot Apple som vissa tokstollar har. BTW. så har ni en bugg som gör att datum presenteras som: ”%Å-06-27 13:34”,… Läs hela »

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”JonneBonne”]Titta på bilderna i artikeln. Tänk er sedan att skärmen stängs av på båda två och så vinklar vi dem lite. Inte fan kan någon se skillnad på de två plattorna då. … och så prova gör samma sak med en Volvo S80 och en S60 (bilar från samma tillverkare!!!) och visst ser man skillnad. Nog fasiken hade Volvo stämt den indiska tillverkare som gjort en (billig) kopia på S60:n – om den hade sett likadan ut. Fantastiskt detta hat mot Apple som vissa tokstollar har. BTW. så har ni en bugg som gör att datum presenteras som: ”%Å-06-27… Läs hela »

JonneBonne
Gäst
JonneBonne

[quote name=”ctrl”][quote name=”JonneBonne”]Titta på bilderna i artikeln. Tänk er sedan att skärmen stängs av på båda två och så vinklar vi dem lite. Inte fan kan någon se skillnad på de två plattorna då. … och så prova gör samma sak med en Volvo S80 och en S60 (bilar från samma tillverkare!!!) och visst ser man skillnad. Nog fasiken hade Volvo stämt den indiska tillverkare som gjort en (billig) kopia på S60:n – om den hade sett likadan ut. Fantastiskt detta hat mot Apple som vissa tokstollar har. BTW. så har ni en bugg som gör att datum presenteras som:… Läs hela »

Ulf Eriksson
Medlem
Ulf Eriksson

Är det bara jag som ser skillnad på Ipadén & Samsungen på bilden? Ipadén har en bredare skärm, med en ram som lodrätt är smala & vågrätt tjocka kanter. Medans Samsungen har en tjock ram nertill & övriga kanter är smala. Sen har ju Ipadén en knapp nertill i mitten & de utvändiga hörnen har en mindre radie. Jag kanske har missat något, men fan va fånigt att ens kunna patentera sånt här.

JonneBonne
Gäst
JonneBonne

[quote name=”Uleman”]Är det bara jag som ser skillnad på Ipadén & Samsungen på bilden? Ipadén har en bredare skärm, med en ram som lodrätt är smala & vågrätt tjocka kanter. Medans Samsungen har en tjock ram nertill & övriga kanter är smala. Sen har ju Ipadén en knapp nertill i mitten & de utvändiga hörnen har en mindre radie. Jag kanske har missat något, men fan va fånigt att ens kunna patentera sånt här.[/quote]
Tydligen inte alla – inte ens Samsungs advokater kunde se skillnad FRÅN 3 meter!

http://www.geek.com/articles/gadgets/judge-holds-up-ipad-2-and-galaxy-tab-in-court-samsung-lawyers-cant-tell-the-difference-20111014/

JonneBonne
Gäst
JonneBonne

Om man nu kan tillverka touch-telefoner som ser olika ut varför skulle man då inte kunna tillverka tablets?

Jacob Hugosson
Medlem

Så förutom en svart ram, var är likheten egentligen? Svart och vitt är de vanligast förekommande färgerna inom konsumentelektronik. Jag förstår självklart att Apple vill skydda sina designer, men allvarligt talat är det här inget annat än – löjligt.

Det finns inte så många punkter att särskilja sig på när allt blir tunnare, att saker liknar varandra kommer bara bli vanligare. Alla smartphones, surfplattor och bärbara datorer börjar likna varandra allt mer. Antagligen är väl banandesignen svaret på alla våra frågor: https://www.nordichardware.se/bloggarv2/97-delph1/44800-apple-ger-samsung-designtips.html

Ulf Eriksson
Medlem
Ulf Eriksson

[quote name=”JonneBonne”][quote name=”Uleman”]Är det bara jag som ser skillnad på Ipadén & Samsungen på bilden? Ipadén har en bredare skärm, med en ram som lodrätt är smala & vågrätt tjocka kanter. Medans Samsungen har en tjock ram nertill & övriga kanter är smala. Sen har ju Ipadén en knapp nertill i mitten & de utvändiga hörnen har en mindre radie. Jag kanske har missat något, men fan va fånigt att ens kunna patentera sånt här.[/quote]Tydligen inte alla – inte ens Samsungs advokater kunde se skillnad FRÅN 3 meter! http://www.geek.com/articles/gadgets/judge-holds-up-ipad-2-and-galaxy-tab-in-court-samsung-lawyers-cant-tell-the-difference-20111014/%5B/quote%5D Jag är en konsument som skiter i va advokaterna säger. Kan… Läs hela »

Lagl0rden
Gäst
Lagl0rden

[quote name=”JonneBonne”]..skärmen stängs av på båda två och så vinklar vi dem lite. Inte fan kan någon se skillnad på de två plattorna då.[/quote] hahaha 😆 Brukar du ofta köpa saker i en mörk gränd från 3 meters håll av en nån som ”vinklar den lite” innan du tar fram pluskan och betalar? Är det så Applestore funkar eller? Herregud… ja, jag förstår ”konsumenten” kan bli jätteförvirrad då och undra om han köper en Samsung tablet eller en Apple tablet och andra saker också. -”Men Janne, du skulle ju köpa en present till vår dotter och så kommer du hem… Läs hela »